Suši – japonský fenomén, který překročil hranice

Suši – japonský fenomén, který překročil hranice

Na typické japonské specialitě - malých rolkách a válečcích s kyselou rýží a rozmanitými přísadami si pochutnávají lidé na celém světě. Japonci suši doma i v restauracích zapíjejí dobrým zeleným čajem, nebo případně – a to je nám mnohem bližší – pivem. Rýže k přípravě suši se vaří speciálním způsobem – a tady je...

Na typické japonské specialitě - malých rolkách a válečcích s kyselou rýží a rozmanitými přísadami si pochutnávají lidé na celém světě. Japonci suši doma i v restauracích zapíjejí dobrým zeleným čajem, nebo případně – a to je nám mnohem bližší – pivem.

Rýže k přípravě suši se vaří speciálním způsobem – a tady je jedna možnost, jak na to:
Potřebujeme půl kila rýže, 5 cl octa, 1,5 lžíce cukru, lžičku soli, glutamát sodný, proužek řasy kombu.

Omytou a okapanou rýži s řasami zalijeme půllitrem vody a vaříme v silnostěnném hrnci pod pokličkou při minimální teplotě. Řasy vyjmeme, jakmile voda začne vřít, rýži necháme probublávat asi 15 minut; pod pokličkou mimo oheň pak necháme dojít ještě asi 10 minut. Přitom kontrolujeme, aby dosáhla poněkud tvrdší konzistence, než například jsme zvyklí u rizota. Potom rýži přemístíme do velké porcelánové mísy a přelijeme ji octovou směsí (krátce povařený ocet, glutamát a sůl). Mísu dáme do velkého hrnce a obložíme ledem, aby se rýže rychle vychladila. Poté zakryjeme a přemístíme do chladničky. Tak je rýže připravená k další úpravě. Než se dostaneme k pracnějšímu tvarování stlačených suši, můžeme si pro začátek připravit jednoduchý studený salát, kde se všechny přísady pouze smíchají.

Rýžový salát
500g rýže uvařené uvedeným způsobem, karotka, 2 sušené hříbky nebo Jidášovo ucho, 8g krevet, lžíce bambusových výhonků, trocha hrášku, lžíce fazolek, 2 vejce, cukr, vinný ocet, sůl, tmavá sójová omáčka (podle chuti pikantní nebo sladká).

Namočené houby nakrájíme na tenko, uvaříme bambusové výhonky a hrášek; zvlášť uvaříme i tence nakrájenou karotku. Uvařené ingredience vmícháme do připravené rýže. Nakonec přidáme krevety a pikantní omeletku. Tu vyrobíme z vajec, soli, glutamátu a cukru. Stočenou ji jemně nakrájíme a spojíme se salátem.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme