Sušené ovoce – zdravá lahůdka

Sušené ovoce – zdravá lahůdka

Nezbytnou součástí mnoha výtečných pokrmů je sušené ovoce. Potřebujeme je, ať už preferujeme tradiční kuchyni nebo moderní racionální stravu. Pokud neustále konzumujeme v té či oné úpravě velké množství sušeného ovoce, zamyslíme se nad možností sušit si ovoce sami doma. Sušené ovoce totiž pořád dokola kupujeme - a...

Nezbytnou součástí mnoha výtečných pokrmů je sušené ovoce. Potřebujeme je, ať už preferujeme tradiční kuchyni nebo moderní racionální stravu. Pokud neustále konzumujeme v té či oné úpravě velké množství sušeného ovoce, zamyslíme se nad možností sušit si ovoce sami doma.

Sušené ovoce totiž pořád dokola kupujeme - a ne právě levně. A je tak dobré, že je často sníme ještě cestou. (Mimochodem ne vždy činíme dobře, protože většinou je nutné před konzumací ovoce omýt v horké vodě – a to nebývá na sáčku vždy uvedeno). Pokud je přece doneseme domů, brzy se po něm jen zapráší. Našim předkům sušené ovoce nahrazovalo velmi vzácné cukrovinky a čokoládu, pro nás je to při přesycenosti průmyslovými pamlsky skvělá změna.

Sušené ovoce v lidové kuchyni
Švestková omáčka ke králíkovi, šípková omáčka ke zvěřině, velká škála ovocných polévek v krajových variantách, Pracharanda (sušené rozemleté hrušky) k sypání kaší a škubánků, výborné náplně na koláče a do buchet – a ještě mnoho dalších výborných věcí se dá ze sušeného ovoce připravit. Na Vánoce vyrábíme se sušených švestek jen svícny, řetězy, ozdoby. Můžeme si ale připravit i staročeskou omáčku „odvárku“ která se podávala k vánočce – byla z vařených sušených švestek a hrušek, povidel, perníku, rozinek a ořechů.

Protože sušené ovoce hrálo tak významnou roli v jídelníčku našich předků, měli také propracovaný systém, jak je sušit. Sušilo se na slunci, v kuchyňských troubách, ale kdo měl větší sad, postavil v něm většinou také rovnou sušárnu.

Sušit ovoce můžeme i doma…
Dnes si bez sušeného ovoce navíc nelze představit cereální směsi, ovoce zdobí ovocné poháry, nezbytné je při pečení štól, biskupských chlebíčků, nákypů, při vaření kaší a flameri. Sami si sušit můžeme ovoce z vlastní zahrady, z vlastních zdrojů. Vhodné jsou švestky, jablka, hrušky, meruňky, broskve,třešně a višně, dále borůvky a bezinky, šípky a jeřabiny. Z jižního ovoce sušíme zejména ananas, kiwi, banány, mango…

Nejjednodušším řešením je sušit ovoce v elektrické troubě. Úspěšní můžeme být také na chalupě s troubou na uhlí či dříví. V plynové troubě nebudeme zkoušet ovoce sušit, protože v ní vznikající vodní páry by ovoce opět zvlhčovaly. Další možností je koupě sušičky.

Příště si povíme, jak správně připravit ovoce před sušením, jak přesně postupovat při sušení v troubě a podíváme se na nabídku elektrických sušiček ovoce a jejich výhody.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Skleněný obklad na záda kuchyně, Výroba kuchyňské linky.