Římský hrnec

Římský hrnec

Keramika z pálené hlíny stojí tak trochu na pokraji zájmu a tudíž většinou i na zadních policích našich spíží. Hodí se totiž jenom na něco, a to ke speciálním úpravám potravin. Pokud je keramika glazovaná, její použití je širší - ale co s keramikou neglazovanou, respektive s její jednou variantou, nazývanou římský...

Keramika z pálené hlíny stojí tak trochu na pokraji zájmu a tudíž většinou i na
zadních policích našich spíží. Hodí se totiž jenom na něco, a to ke speciálním
úpravám potravin. Pokud je keramika glazovaná, její použití je širší - ale co s keramikou neglazovanou, respektive s její jednou variantou, nazývanou římský hrnec?

Římský hrnec je však starý a osvědčený vynález, pocházející z jižní Evropy a ve větším měřítku používaný právě tam - odtud také jeho název. A je to vynález geniálně jednoduchý, pracující na zajímavém principu, který oceníme právě v dnešní racionální kuchyni. Je určený k úpravě potravin pečením bez tuku.

Římský hrnec je kulatý nebo oválný pekáč s poklicí. Tady ale podoba s obyčejnými pekáči končí - ať už jsou ocelové, nerez či třeba z varného skla. Všechny z nich ale spojuje to, že jsou pevné a neporézní. Přesně opačné vlastnosti má ale římský hrnec, který je vyrobený ze speciální oranžové vypálené hlíny a je naprosto bez glazury.

Je typickým představitelem keramiky z pálené hlíny, která se vyznačuje křehkostí a velkou porézností.

Jak je v něm ale možné upéct třeba kuře?
Před pečením se hrnec i s pokličkou kompletně na několik minut ponoří do studené vody. Tím se voda důkladně nasaje dovnitř keramiky, póry se zatáhnou a hrnec je připravený k použití. Vložíme do něj kuře, plátky masa nebo zeleninu, osolíme a okořeníme, ale nepřidáváme tuk. Hrnec vložíme do vyhřáté trouby, kde se voda začíná z mokrého hrnce ihned vypařovat, čímž vzniká velké množství páry - hrnec sám tedy napomáhá vyrábět tepelné médium. Pára vydrží na celou dobu přípravy pokrmu, hrnec se nikdy nevysuší tak, že by se snad rozpadl. Výsledkem je, že na konci pečení máme dietně připravený pokrm s uchovanými vitamíny a minerály a navíc - opět suchý římský hrnec.

Po hrnci se můžeme poohlédnou ve specializovaných prodejnách s keramikou či domácími potřebami, jejich typicky oranžovou barvu ale můžete zahlédnout někdy i ve velkých supermarketech. Pokud jde o přibližné cenové relace, hrnec o objemu 3,7 litru (vystačí až na šest porcí) pořídíme za zhruba 600,- Kč. Menší, asi dvoulitrové hrnce (pro 2 - 3 osoby) koupíme za přibližně 300 až 400,-Kč.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Výroba kuchyňské linky, návrh a výroba kuchyňské linky.