Džem, marmeláda, povidla

Rychle – s pomocí želírovacích cukrů – se v posledních letech připravují domácí džemy. Jsou to vlastně řidší ovocné pomazánky rosolovité konzistence. Mažeme je na pečivo, přidáváme do jogurtů a i jinak je využíváme ve studené kuchyni. Marmelády jsou hustší a na rozdíl od džemů je můžeme použít jako náplň do těsta – díky své konzistenci se neroztečou. Možností je mnoho – oblíbenými ovocnými knedlíky počínaje a koblihami konče.

Povidla se připravují dlouho, a tudíž je spíše kupujeme, než děláme doma. K jejich přípravě je totiž potřeba čas a trpělivost. A pak už jen ovoce – nepřidává se cukr, nepřidávají se zahušťující přípravky, přezrálé ovoce se jen velmi dlouho a pomalu nechává odpařovat a zahušťovat na malém ohni, až vznikne hustá a velmi trvanlivá hmota. Jsou-li povidla dostatečně tuhá, mají vydržet v nezměněné kvalitě pár let – a to bez cukru a jakýchkoliv konzervačních přísad. Jejich využití je všestranné. Můžeme je i krájet, a pokud ještě víc ztuhnou, rozvaří se s trochou vody.

Příprava skleniček a obecný postup

K domácí přípravě zejména džemů jsou praktické malé skleničky od dětských přesnídávek se šroubovacím víčkem. Nastřádat si můžeme i skleničky o trochu větší; dbáme jen, aby víčka byla bezvadná – bez stopy rzi, neprohnutá a aby se dala pevně zašroubovat. Sklenky je třeba dokonale vymýt v horké vodě a nechat okapat. Po naplnění džemem či marmeládou (pod víčkem necháváme asi dva centimetry mezeru) pevně uzavřené skleničky ihned obrátíme dnem vzhůru a na víčka postavíme na stůl. Teprve až džem úplně vystydne, skleničky opět obrátíme víčkem vzhůru a uskladníme.

Uskladnění zavařených pochutin

Skleničky s džemy, marmeládami i kompoty uchováváme v temnu a chladu; ideální je studená spíž. Průběžně v ní kontrolujeme vše, co jsme v sezoně postupně zavařili – nejen džemy, ale také kompoty (hlavně meruňky se rády kazí), kyselé okurky, sladkokyselé zelí, červenou řepu a vše ostatní.

Jakmile džem či marmeládu jednou otevřeme, snažíme se obsah co nejdříve spotřebovat. Načatou skleničku opět pevně zavřeme a uchováváme v horní části chladničky. A ještě něco – do džemu raději nesaháme nožem od másla, předejdeme tak tomu, aby se začal kazit.