Co se dnes v domácnostech zavařuje

Co se dnes v domácnostech zavařuje

Domácí zavařování ovoce a zeleniny má v posledních letech dvojí konkurenci. Jedna z nich je mrazení - mrazničky ovládly naše domácnosti a podstatná část zmrazeného obsahu je právě ovoce a zelenina. Druhou alternativou domácího zavařování je stále se rozšiřující výběr levnějších kupovaných výrobků, hlavně kompotů. A...

Domácí zavařování ovoce a zeleniny má v posledních letech dvojí konkurenci. Jedna z nich je mrazení - mrazničky ovládly naše domácnosti a podstatná část zmrazeného obsahu je právě ovoce a zelenina. Druhou alternativou domácího zavařování je stále se rozšiřující výběr levnějších kupovaných výrobků, hlavně kompotů. A tak se stává, že často dnes zavařujeme jen „výběrově“; ne jako dřív úplně všechno, co se na zahradě urodilo a co nám přišlo pod ruku. Ale jen to, co vyjde výrazně levněji než v obchodě nebo to, čeho se spotřebuje během sezóny v domácnosti opravdu hodně. Tak dnes často doma zavařují například milovníci kyselých okurek desítky velkých sklenic podle starého rodinného receptu, nebo majitelé ovocných sadů vyrábějí plné police meruňkových, třešňových a hruškových kompotů.

Vyrábíme džemy
U džemů, kde je u levnějších výrobků ovocná složka nižší a kde za malou skleničku lepšího džemu dáme i 50 Kč nebo víc, je výhodné připravit si džem doma. Při dnešní rychlé a jednoduché domácí výrobě džemů se to vyplatí, zejména máme-li zahrádku nebo nám někdo čerstvé ovoce daruje.

Nejvíce voní a hlavně dětem chutná džem malinový a meruňkový, džem rybízový má často punc obyčejnosti, ale může se ozvláštnit třeba lžící rumu, pak je velmi delikátní.

Džem ovšem můžeme připravit třeba i z pomerančů, okvětních lístků růže, anebo z cukíny. Pokud pěstujeme cukíny, jsme jich brzy skoro přejedeni – máme je denně, jako bramborák, cukínovou buchtu, nebo je používáme k plnění mas…proč tedy nezkusit jednou i rychlý cukínový džem?

Džem z cukíny
Hrubě nastrouhanou cukínu dáme do silnostěnného pekáče, ihned přisypeme želírovací cukr a vaříme pět minut. Poměr cukru a cukíny určíme podle návodu na želírovacím cukru. Když je džem povařený a zahuštěný, určíme jeho chuť přidáním potravinářské příchuti – na tři kilogramy cukíny stačí půl lahvičky. Přidat můžeme také ještě povařenou citrónovou kůru a šťávu v trošce vody se lžící cukru a kousky vanilky. Vyrobit tak můžeme nepravý meruňkový nebo ananasový džem.

Pokud máme málo ovoce, můžeme třeba právě meruňkový džem cukínou i nastavit. Dáme meruňky a cukínu půl na půl a dále už postupujeme stejně. Po povaření s želírovacím cukrem džem dáme do skleniček, nebo ještě trochu dochutíme meruňkovou příchutí.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Celková rekonstrukce bytu, rekonstrukce koupelny a WC, Celková rekonstrukce bytu 80m2 3kk.