Udělejme si – třeba po dlouhé době – malou inventuru v domácím baru. Ohodnotíme jeho složení, podíváme se, co základního v něm chybí a promyšleně jej doplníme tak, abychom mohli přátele překvapit zajímavými koktajly. Obsah domácího baru bude jistě vždy do jisté míry individuální, měl by však obsahovat základní sestavu nápojů. Takovým základem může být whisky, koňak nebo brandy, gin, vermut, likéry (kokosový, ovocné, čokoládový), dále nápoje na bázi whisky a smetany jako baileys nebo carolans, sekt, bílé a červené víno, vodka (a podle uvážení její variace s různými příchutěmi). Na bázi každého z těchto nápojů existuje nepřeberná řada míchaných nápojů, z nichž některé si udržují popularitu i celá desetiletí a jsou již klasikou, jiné jsou módní určitou sezónu. Pro domácí potřebu a skromnější bar nepotřebujeme všechno zároveň, je to jen doporučení, jak bar budovat a postupně jej doplňovat. Dokupujeme ale také podle toho, které koktajly jsme se dobře naučili míchat, které nám zachutnaly a co preferují naši přátelé. Důležité je, že i řidiči a abstinenti si mohou přijít na své, aniž by jejich chuťové buňky strádaly – některé koktajly mají totiž své nealko varianty, které chutnají stejně výborně; mají totožnou vůni a jen nepatrně jinou chuť. Říká se jim moctails (moktajly). Existuje i mnoho výborných míchaných nápojů pro děti. Samostatnou kapitolou a další nezbytností pro přípravu koktajlů jsou sirupy. Existuje několik specializovaných firem, které mají v sortimentu překvapivě širokou a nápaditou škálu výborných sirupů. Vybírat můžeme sirup vanilkový, malinový, hruškový, mátový, jasmínový, kokosový, čokoládový, oříškový, kávový, pomerančový a mnohé další.….Každý z nich dodává osobitou příchuť koktajlům nebo ve spojení se soft drinkem i zmíněným nealkoholickým moktajlům. Dále k výrobě koktajlů potřebujeme mimo bar další ingredience také v chladničce a mrazničce: zásobu ledu, ovocné džusy, tonic, čerstvé ovoce a šťávy (pomerančovou, citrónovou nebo limetkovou), smetanu a podle konkrétních receptů i další přísady. -ag-