Šéfkuchař restaurace Cafe La Veranda Radek David měl letos úspěšný rok. V únoru se v Karlových Varech zúčastnil závěrečného finále soutěže vyhlášené Asociací kuchařů a cukrářů ČR pod patronací firmy Knorr a stal se v poměrně mladém věku 29 let „Kuchařem roku 2001-2002“. V březnu získal v domácí soutěži Gastrohradec v Hradci Králové pohár jako nejlepší kuchař. Za týden na to odjel do rakouského Salzburku, kde opět stanul na prvním místě a byla mu předána medaile jako vítězi dne. Ani se doma příliš neohřál a už odjížděl s českým národním týmem kuchařů na mezinárodní soutěž do Singapuru. Odsud si v polovině dubna přivezli naši soutěžící jednu zlatou a jednu bronzovou medaili. Celkově se český tým umístil na čtvrtém místě. V historii našeho kuchařství to byl dosud největší úspěch od pádu „železné opony“. Stát se Kuchařem roku, nejlepším mezi tisíci, je asi krásné a zároveň zavazující, jaká byla Vaše cesta do této prestižní soutěže? Soutěž Kuchař roku se letos konala již po páté. Svým způsobem jsem se do ní hlásil už od prvního ročníku. Předminulý rok jsem byl jako první náhradník, protože do finále postupovalo jen prvních 10. Vloni jsem se už do soutěže dostal a umístil jsem se na druhém místě. Letos v únoru jsem soutěž vyhrál. Jaké jsou podmínky soutěže? Soutěž probíhá tím stylem, že první kolo je písemné. To znamená, že každý kuchař, který se chce přihlásit, musí uvařit menu od firmy Knorr a vymyslet teplý předkrm nebo studený či teplý desert a hlavní jídlo. Návrhy se podávají písemně s tím, že se jídlo musí uvařit, nafotit, udělat recepturu a popsat technologický postup včetně cenové kalkulace. To se všechno vezme, zabalí a pošle na Asociaci kuchařů a cukrářů ČR, kde po uzávěrce vyberou komisaři šest nejlepších seniorů a juniorů, kteří jsou pozváni do finále. Návrhy jsou označeny pouze heslem nebo pseudonymem, aby byl výběr naprosto anonymní. Do soutěže mohou být přihlášena pouze jídla, která jsou vytvořena v duchu současné doby. To znamená, že musí odpovídat moderním stravovacím zvyklostem, splňovat nároky na zdravou výživu a odpovídat reálné finanční kalkulaci. Co byste řekl o průběhu klání? Soutěž začíná brzy ráno. Účastníci mají čtyři hodiny na přípravu soutěžního menu. Při jejich práci je sleduje technická komise, která hodnotí organizaci, dodržování technologických postupů a časového limitu. Hotové výrobky na talíři pak hodnotí degustační komise, která sídlí mimo kuchyň, aby byla dodržena anonymita soutěžících. Ta se zaměří na kreativitu, chuť, vůni a sladěnost pokrmu. S čím jste soutěžil Vy? Jako teplý předkrm jsem si zvolil kuřecí medailónek z černého kořene a redukcí červeného vína a porta na salátu z minitomatů, zeleného chřestu, černého kořene, fava fazolek a malých cibulek. Do soutěže o hlavní jídlo jsem připravil pečeného tuňáka v koriandrové krustě s pepřo-sojovou omáčkou a tygří krevety na špízu z citrónové trávy se zázvoro-citrónovou máslovou omáčkou a s bramboro-pórkovým pyré a ,,wok“ zeleninou. Za své prvenství jste vyhrál mimo jiné i zájezd do Číny. Přivezl jste si nějaké gastronomické zážitky? Navzdory tomu, co se povídá o pojídání domácích zvířat, jsem tam neviděl jíst žádného psa. Všude mi říkali, že jedí hovězí nebo vepřové. Doufám, že to tak skutečně bylo, protože jsem se potom zas tak moc nepídil. Jinak je ta jejich gastronomie hezká, rychlá a dobrá. To co my u nás považujeme za luxusní suroviny, používají Číňané zcela běžně. Zkrátka je to něco zcela jiného, než co u nás nabízíme jako Čínu. Čím je jejich kuchyně typická? Číňané málo solí, ale na druhou stranu věnují velkou pozornost koření. Nejvíce používají chilli, vedle něho však mají celou řadu kořeněných ingrediencí, pro které u nás ani nemáme pojmenování. Z masa jedí nejvíce kuřecí a vepřové a nejčastější přílohou jsou těstoviny, kterých mají neobyčejně široký výběr, a potom samozřejmě rýže. Zaujala Vás nějaká zdejší specialita? Z celé řady vynikajících specialit, které jsem měl možnost ochutnat, mě asi nejvíce zaujala typická pekingská kachna, jejíž úprava se od naší liší především přípravou, marinováním, pečením a samotným podáváním. -šum-