Jako všude, i tady platí, že čím dražší přístroj, tím sofistikovanější tvar, více funkcí, kvalitnější materiál a jednodušší ovládání – alespoň by to tak být mělo. Na našem trhu pořídíme odšťavovač většinou mezi dvěma a třemi tisíci korunami, přičemž minimální hranice činí něco nad jeden tisíc korun. V době různých slev můžeme ušetřit pár stokorun – a v tom případě sáhneme rozhodně po kvalitním značkovém přístroji. Filtry a nože odšťavovače musí být z kvalitní nerezové oceli, nádoba na drť, nádoba na džus, pěchovače a nálevky pak z pevného plastu. Odšťavovač musí být vybaven výkonným motorem – tento kuchyňský přístroj patří mezi spotřebiče s extrémně vysokým počtem otáček. Pro srovnání – i špičková pračka se svými zhruba 1200 otáčkami v minutě je daleko pozadu právě za odšťavovačem, který vyvine v minutě otáček až 9000. Některé odšťavovače mají několik rychlostí, například 2000 a 7500 otáček v minutě. Ruku v ruce s vysokými otáčkami jde hlučnost přístroje. Promyslíme si proto jeho uložení a místo, kde a kdy s ním budeme pracovat. I když je hlučnost vyšší, je díky rychlosti přístroje krátkodobá. Za tři tisíce korun pořídíme špičkově vybavený odšťavovač – například může disponovat odnímatelnou nádobou na dřeň se sítkem na další odšťavení velmi šťavnatých druhů ovoce. Dražší přístroje mají většinou dokonalé dvojité zabezpečení nasazení nádoby a také bezpečnostní uzavírací západku s vypínačem. Některé přístroje jsou vybaveny navíc automatickým posunem dřeně k zásobníku. V ceně kolem dvou tisíc korun koupíme o něco málo jednodušší přístroj, někdy možná půjde jen o méně výrazný design. Jeho standardní součástí musí opět být vypínač s pojistným systémem a bezpečnostní uzavírání nádoby. Dražší přístroje mají zajištěno oddělování hotové šťávy od pěny - součástí vybavení ještě bývá víčko s oddělovačem pěny. Důležitý je prostor pro ukládání síťové šňůry a vůbec její řešení – kudy vede, jak je dlouhá… V ceně málo nad tisíc korun získáme menší komfort a méně efektní tvar; základní funkce jako jednoduché čištění, bezpečnostní západky a kontrolky musejí být zachovány. U levnějších přístrojů nám vznikne jako konečný produkt šťáva s pěnou. -ag-