Kuchyně po potopě

Kuchyně po potopě

Desetitisícům domácností se právě pomalu rozehřívají doma zásoby v mrazácích. To v lepším případě. V horším případě jim prochází povodeň kuchyní i spíží. A v tom nejkatastrofičtějším scénáři najdou po návratu spadlý dům. Někteří se už do svých kuchyní vrací – na stálo, nebo jen na propustku zkontrolovat stav škod...

Desetitisícům domácností se právě pomalu rozehřívají doma zásoby v mrazácích. To
v lepším případě. V horším případě jim prochází povodeň kuchyní i spíží. A v tom nejkatastrofičtějším scénáři najdou po návratu spadlý dům. Někteří se už do svých kuchyní vrací – na stálo, nebo jen na propustku zkontrolovat stav škod.

Co dělat a jak si počínat v prvním případě – tedy v obydlí nakonec povodní nezasaženém, kde byla jen odpojena dodávka elektrické energie, je celkem jednoduché. Tam bude problémem zejména mrazák a chladnička. V dalších případech to však bude naprosto individuální.

Krátkodobá opatření aneb co udělat ihned po návratu domů
Nejdříve prohlédneme mrazák a chladničku. Oba spotřebiče byly odpojené od elektřiny několik dní, budou tedy komplet vyteklé. Z chladničky můžeme dále použít jen potraviny v pevných obalech, v tomto případě jen snad pokud by tam byla nějaká konzerva v plechu. Všechno, co je označeno skladovací teplotou do 4oC až 8oC, vyhodíme. To jsou samozřejmě jogurty, šlehačka v papírových obalech a další. Potraviny, které se mohou skladovat například do 24oC jako mléko v papírových krabicích, ale jejichž obal je jakkoliv porušen, musíme vyhodit také. Nemluvíme samozřejmě o obalech již otevřených. V každém případě platí, že raději vyhodíme víc, než abychom riskovali vážné zdravotní problémy.

Obsah mrazáku vyhodíme. Pokud jsme ho nedávno naplnili, vyhodíme ho sice s těžkým srdcem, ale je to nutné. Rozhodně se vyvarujeme pokušení lehce povolené a napůl rozmražené potraviny zachraňovat. Mrazák i chladničku potom umyjeme, vyčistíme a desinfikujeme. Stačí případně dobře vymýt octem, pokud je nezasáhla voda.

Ve spíži
Ve spíži postižené potopou, kde voda dosáhla polic, musíme být rovněž obezřetní. Sypké potraviny jako mouka, cukr budou stejně rozmočené, hned se vyhodí. Ale i to, co vypadá, že by se mohlo usušit, ale není v naprosto bezvadných obalech, se musí zlikvidovat, protože může být zasaženo mikrobiálně i toxicky!

Co budeme dělat později
Na řadu přijde sanace stěn – vysoušení, malby, čištění nebo dokonce výměna obkladů, potom i renovace kuchyňské linky. Bude záležet jen na stupni jejího poškození, zda se jí podaří zachránit, nebo ji musíme vyhodit.

Ale o tom snad někdy příště.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme