Když se vrátíme do kuchyně, kterou zasáhla povodeň, naskytne se nám zřejmě velice depresivní pohled. Musíme se však pokusit překonat první šok a postarat se nejdříve o dvě věci: zabránit úrazu z poškozených elektrospotřebičů a vydezinfikovat nádobí, nástroje, kuchyňskou linku. O obsahu mrazničky a chladničky jsme hovořili minule. Pro zopakování – vyhodíme vše kromě plechových konzerv! Pozor na elektřinu Další problém nastává s elektřinou – na všechno v kuchyni by se měl podívat revizní technik. Podle toho, kam až kuchyni voda zasáhla, musíme nechat po celkové revizi situaci elektřiny v bytě zkontrolovat také jednotlivé elektropřístroje. Právě kuchyně je místem s kumulací velkých i malých elektrospotřebičů. Pokud voda sahala na podlahu, musíme nechat zkontrolovat myčku, mrazák a chladničku. Pokud znečištěná voda zasáhla spodní skříňky, případně pracovní desky s mixéry, kráječi, fritézami, mikrovlnkou, roboty, ale i elektrické otvírače a kráječe – i tam všude je velké nebezpečí. Bez prohlídky odborníka bychom neměli nic zapínat! Dezinfekce Zároveň s vysoušením a obnovou stěn a podlahy musí přijít důkladná dezinfekce kuchyně – už proto, abychom ji co nejdříve uvedli do provozu a mohli se normálně stravovat. Čekají nás dva kroky: dezinfikovat nádobí a pak zabránit tomu, aby zbytky dezinfekčních prostředků následně přišly do styku s potravinami. Potřebujeme prostředky jako Savo a Chloramin B. Vybaveni gumovými rukavicemi začneme pracovat. Postup práce a ředění najdeme na každém obalu. Nejprve se musí zasažené nádobí omýt od náplavové vody. Následuje vlastní dezinfekce a poté důkladné omytí nádobí od dezinfekčního prostředku v horké vodě. Pokud nemáme podmínky a toto není možné dodržet, důkladně očistíme alespoň část nádobí (na několik talířů, hrnec a příbor si vodu převaříme), které budeme používat a zbytek později, až to bude možné, například až opět poteče horká voda. Dezinfikovat musíme důkladně zároveň veškeré pracovní plochy, dřez, obkládačky skříňky vně i uvnitř. -ag-