Čerstvé džusy doma připravené v lisu či odšťavovači (o jehož četných výhodách jsme nedávno psali) jsou výhodné hned z několika hledisek. Především je připravujeme z čerstvých surovin, nepřidáváme konzervanty. Čerstvé šťávy pročišťují organismus, dodávají tělu potřebné tekutiny a nezatěžují je přitom zbytečnými kaloriemi. Ovocné a zeleninové šťávy nejsou jen chutným nápojem, ale i součástí zdravé stravy. Používají se například při odlehčovacích dnech při redukčních dietách. Šťávy vyplachují toxiny z těla a urychlují metabolismus. Mohou působit příznivě na nehty, stav vlasů i pokožky – pokud to nebudeme přehánět a nebudeme pít pouze šťávy od rána do večera – mohli bychom se osypat nebo si podráždit žaludek. Abychom předešli případnému nadýmání, připravujeme džusy buď pouze zeleninové nebo pouze ovocné, vzájemně mícháme mezi sebou pouze jednotlivé druhy zeleniny nebo zase ovoce. Výjimku tvoří jen společné lisování mrkve a jablka na jablečno-mrkvový džus. Pomocníkem nám bude mixér nebo zmíněný odšťavovač, případně lis na citrusy. S touto výbavou vyrobíme nepřeberné množství chuťových kombinací. Je pravda, že jakmile ochutnáme vlastnoručně vyrobenou zeleninovou nebo ovocnou šťávu, ta prodávaná v krabicích už nám chuťově mnoho neřekne. Ze zdravotního hlediska je pak rozdíl ještě markantnější. V čerstvých šťávách se vyskytují ve vysokém – a podle druhu rozdílném - množství vitamin C, beta-karoten, vitaminy skupiny B, a minerály, například fosfor, draslík, stopové prvky… Zásady pití zeleninových a ovocných šťáv Protože nic se nemá přehánět, ani čerstvé džusy se nedají pít pořád a nadměrně, rozhodně jimi ze dne na den nezažehnáme různé neduhy a choroby, které nás trápí. Při naší normální a běžné stravě – tedy ne příliš zdravé, ne příliš prokládané zeleninou a ovocem, může být pro naše tělo náhlá zvýšená konzumace zeleninových a ovocných šťáv malým šokem. Nezapomínáme, že v čerstvém džusu přijímáme ovoce a zeleninu v koncentrované podobě. Vypitím malé sklenky vlastně spořádáme najednou například pět velkých rajčat nebo paprik. A pokud si připravíme džus ze sladkého ovoce, zatíží nás velká sklenice také nezanedbatelným množstvím ovocného cukru. Nevrhneme se tedy na maximální užívání šťáv ze dne na den a ve vysokém množství. Zpočátku stačí denně dvě sklenice o objemu 3 dcl, ráno a odpoledne nebo večer. Později – po několika týdnech zvýšíme dávky džusů i na pět sklenic denně. Zpočátku šťávy ředíme v poměru 2 díly šťávy na díl vody, později přejdeme na poměr 3:1. Tmavé a podle výzkumů velmi zdravé druhy zeleniny (a tedy intenzivně působící i ve formě džusů) také ředíme, poměr 3:1. Jde především o blahodárnou brokolici, potom zelí, kapustu, špenát a červenou řepu. K džusům přes den zvolíme stravu bohatou na vlákniny, přidat můžeme libová masa, nízkotučné sýry a nezapomínáme na tmavé pečivo. Plátek černého chleba spolu se zeleninovou šťávou stačí jako večere – zejména hodláme-li trochu zhubnout. -ag-