V létě v domácnostech spotřeba piva rapidně stoupá – není nic lepšího, než orosený džbán na podvečerní zahradě. Pivo je v malém množství také rozhodně zdravější než přeslazené limonády. Pití piva přes den v extrémním horku je však individuální – někdy se po něm, jsme-li rozpaření, příliš rychle zpotíme a také nám alkohol rychleji stoupne do hlavy. Pokud se ale ihned po fyzické práci v horku předem poněkud zchladíme a na chvíli si sedneme, pivo nás výborně ochladí a bezkonkurenčně zažene žízeň. Ani jako řidiči už nemusíme strádat. Nejen v obchodech, i v restauracích a hospodách je běžně k dostání nealkoholické pivo, což ještě před několika lety nebývalo zvykem, natož pravidlem. Správné pivní sklenice Prodávají se samostatně nebo v setech po čtyřech či šesti kusech - slabší či silnější sklenice o obsahu 3 dl, 4 dl nebo půl litru. Ke koupi jsou i pivní soupravy - džbán a tvarově i materiálově odpovídající skleničky. Soupravy jsou skleněné, porcelánové nebo těžší kameninové. V našich domácnostech je ale běžnější, že každý má v kredenci svou oblíbenou pivní sklenici či půllitr. Někdo rád obchází bazary a starožitnosti a vytváří si sbírku půllitrů i třetinek známých z minulých desetiletí - s vyleptaným proužkem, s podélnými prohlubněmi i tlačenými kolečky… Stejné je to i se starými džbány. Otvíráky a zavíráky Pivní otvírák je jedním z nejvděčnějších reklamních předmětů. Určitě každý má doma několik otvíráků s logy různých firem a různých tvarů. Pokud jde naopak o zátky neboli „zavíráky“ - nedoporučuje se to, ale když chceme trochu nedopitého piva schovat, potřebujeme dobře těsnící zátku. Jejich výběr je dnes dostatečný a pivo nějakou hodinu vydrží v ucházející kvalitě. Nákup piva Pokud jde o lahvové pivo, rozhodně nejpohodlnější (pokud máme někoho, kdo to unese a ještě auto k dispozici) je koupit celou přepravku, tu umístit do spíže a potom ji zase s prázdnými lahvemi vrátíme. Někdy ale kupujeme několik druhů piv – například s polovičním obsahem cukru, nealkoholické, světlé, ležák a ještě třeba černé. Lepší než taška je v takovém případě úzká pevná plastová přepravka na šest lahví a s uchem. Jít pro točené pivo je nejlepší s bytelným keramickým džbánem, který jsme předem vychladili ledovou vodou. Džbán může být i skleněný nebo porcelánový. Pokud není po ruce, svou úlohu vždy splní klasická bandaska. Správné skladování Pokud nemáme vyzkoušenou teplotu ve sklepě, necháme pivo v temnu a chladnu – nejlépe ve spíži, odkud je v předstihu a v potřebném množství přesouváme do chladničky. Otevřené lahve v ledničce s nedopitým pivem necháváme vždy opravdu jen v případě nouze – na co nejkratší dobu a pod tlakovou gumovou zátkou. Točené pivo samozřejmě vypijeme co nejdříve. Trochu odleželé pak můžeme používat v kulinářství – ale o tom příště. -ag-