Zejména pro děti, ale i pro nás ostatní by bylo ideální pozměnit naši skladbu nápojů směrem od sladkých limonád a přesměrovat ji alespoň částečně k čerstvým ovocným a zeleninovým šťávám. Ideálním pomocníkem nám může být domácí elektrický odšťavovač. Odšťavovače patří mezi nikoliv nezbytné součásti dlouhé řady malých domácích spotřebičů v našich kuchyních. Zároveň však patří mezi ty, které si v posledních letech velmi rychle získaly oblibu a jejich nabídka na trhu se rozšiřuje. Je tomu tak zřejmě hned z několika důvodů: prvním z nich je stále se rozšiřující nabídka čerstvé zeleniny a ovoce v našich obchodech. Druhým důvodem pak je přechod mnoha lidí na zdravější styl výživy – a v ní hrají čerstvé ovocné i zeleninové džusy jistě důležitou roli. A právě tady přichází chvíle pro elektrické odšťavovače s jejichž pomocí není problém rychle vyrobit absolutně čerstvou šťávu, určenou přímo ke konzumaci. S pomocí odšťavovače zužitkujeme mnoho druhů zeleniny a ovoce. Banán není do odšťavovače vhodný, ale ovoce jinak může být i velmi šťavnaté – některé novější odšťavovače už mají program na přípravu šťávy právě z takového ovoce. Dobrý džus musí být chladný… Protože čerstvě vyrobenou šťávu pijeme samozřejmě ihned, je dobré myslet už dopředu na teplotu zpracovávané suroviny. Jiná je totiž chuť šťávy ze zteplalých a úplně jiná zase z vychlazených jablek, mrkve nebo rajčat! A bylo by zcela zbytečné chladit až vyrobený džus – i krátkým stáním v chladničce ztrácí cenné látky, chuť i dobrý vzhled. Ovoce a zeleninu na výrobu džusu si proto pěkně vychladíme předem. Teprve potom je očistíme, oloupeme, rozkrájíme na kousky o doporučené velikosti a připravíme k drcení v odšťavovači. -ag-