Fritézy v naší kuchyni

Fritézy v naší kuchyni

Smažená jídla – někomu jen při vyslovení naskakuje skoro husí kůže, jiný si bez mastného a smaženého neumí život představit. Ale je smažené a smažené – na jedné straně šetrná příprava, na druhé tukem nasáklá strouhanka řízku a přepálený olej. A elektrická fritéza – to je ten správný pomocník, který nám maximálně...

Smažená jídla – někomu jen při vyslovení naskakuje skoro husí kůže, jiný si bez mastného a smaženého neumí život představit. Ale je smažené a smažené – na jedné straně šetrná příprava, na druhé tukem nasáklá strouhanka řízku a přepálený olej. A elektrická fritéza – to je ten správný pomocník, který nám maximálně šetrně připraví smaženou krmi. Fritézy dosahují teploty něco pod 200oC, nikdy se jídlo nepřipaluje, ale také nenasákává množství oleje.

Běžné fritézy můžeme koupit zhruba od ceny něco nad tisíc do tří tisíc korun. Jejich obsah bývá nejčastěji dva až tři litry. Vzhledově už jsou fritézy dnes různorodější – nejen bílé kompaktní válcovité nádoby, ale některé typy mají velmi zajímavý a neobvyklý vzhled plochého uzavřeného boxu s rukojetí – a v kombinaci několika barev. Navíc jsou nižší, takže skladnější i stabilnější.

Méně nákladné fritézy jsou také méně šikovné – například víko by rozhodně mělo být automaticky uzavíratelné. Na návodu k použití tak hledejme takové položky jako „automatické otevírání víka“ a „odnímatelné celoomyvatelné víko“. Než fritézu koupíme, dohlédneme také na demontáž – necháme si ukázat, co všechno se na ní dá rozebrat a zvlášť umýt.

Za zhruba 3.000 korun už koupíme kvalitu, větší komfort i bezpečí. Olej by nás neměl kvůli nedokonalému víku poprskat, fritéza obsahuje kovový tukový filtr a ve víku také protipachové filtry - fixní nebo výměnné. Koš a vnitřní nádoba jsou z kvalitní nerezové oceli. Fritéza by měla mít vyřešený prostor pro ukládání přívodního kabelu a být zabezpečena také studeným vnějším pláštěm. Okénkem ve víku můžeme sledovat, jak dalece jsme s fritováním pokrmu. Topné těleso bývá ponořené, což dovoluje cirkulaci oleje a jeho o něco delší použitelnost. Novinkou je nyní tzv. ponorný odpor, který umožňuje volnou cirkulaci oleje a mísení vůní.

Důležitá je u fritézy signalizace dosažené teploty. Fritézy mívají červené světélko (to hlásí vypnutý spotřebič, případně stav „zahřívá se“) a světélko zelené (upozorňuje, že zvolené teploty bylo dosaženo a je možno smažit). Jiné typy místo barevně odlišených signálek mají regulaci uspořádanou tak, že kontrolka je zhasnuta, svítí, nebo bliká. Praktické jsou časové spínače – pokud zapomínáme spotřebiče vypnout, nebo chceme mít o starost méně, měli bychom se po fritéze s tímto „timerem“ poohlédnout. Zajistí nám, že se spotřebič po vypršení doby, kterou jsme zvolili, automaticky vypne. U všech typů jsou nejen samozřejmostí, ale i povinností tepelné pojistky.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Návrh a realizace podkrovního bytu, Koupelna, Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů.