Česnek se prolíná kuchyněmi národů už pěkných pár tisíc let. K česneku má málokdo neutrální vztah; spíše existují ti, kdo jej milují - a pak jeho odpůrci. Další skupinou jsou lidé, kteří česnek sice mají rádi, ale jejich tělo jej tak úplně dobře nesnáší, proto si ho musejí odepřít. Nekritičtí milovníci česneku jsou obklopeni jeho vůní prakticky pořád – experimentují s ním neustále v kuchyni a pokoušejí se dokonce vyrobit i česnekový likér či pálenku. Z české kuchyně a z jejích nejjednodušších i nejlevnějších jídel vysoko vynikají topinky a česnečka. Mimoto si neumíme přestavit bez česneku jehněčí či skopové, kapitolou jsou jídla jako bramborák, sekaná, pomazánky, ale i složité delikátní pokrmy by bez stopy česneku nebyly úplné. Se zvedajícím se zájmem o cizokrajné kuchyně se v poslední době opět k česneku obloukem dostáváme jak v kuchyni italské, tak řecké, francouzské, balkánské i mnohých dalších… V každé z nich se k česneku přistupuje trochu jinak, jinak se zpracovává a následně existují i kulturní rozdíly ve smyslu jak moc se toleruje česnekem být cítit…A to je v případě česneku kámen úrazu: jedna věc je skvělá chuť česnekových nebo česnekovaných pokrmů – věc druhá je následný zápach, který nás po nějakou dobu provází. Je mnoho rad, jak tomu zabránit, ale nic neplatí stoprocentně. Můžeme zkusit rozkousat zrnko kávy, vypít po česnečce mléko, cucat určité bonbony…ale pravda nejspíš je, že jak česnek blahodárně zasáhne celé naše tělo, tak se také celým tělem potom vypařuje… Česnek je nejen pochoutka a koření, ale i lék na mnoho neduhů. Česneková silice se sírou pomáhá organismu proti infekcím, česnek jíme při cukrovce, při kolísavém krevním tlaku, česnek snižuje cholesterol, ale je výborný i při špatném trávení. Například osvědčeným receptem, začíná-li nás bolet v krku, je neváhat a sníst stroužek (nebo víc) jen tak se suchým chlebem (ten můžeme nepatrně přisolit a polít olivovým olejem). Proceduru neděláme samozřejmě před odchodem do kina. Pak už jen necháme tělo odpočívat a ráno budeme jako rybičky. Máme-li možnost a dostaneme-li se k celým rostlinám česneku ještě na záhonu před sklizní, rozhodně se nevyhýbáme použití také mladých listů a stonků, které jsou velmi cenné: obsahují velmi vysoké množství vitaminu C, dále vitaminy skupiny B a karoten. Stroužky česneku dále mají kromě těchto vitaminů i cenné minerální látky – draslík, hořčík, železo, vápník, jód a fosfor. -ag-