Využití česneku je v těchto dnech aktuální ve spojitosti s příchodem studeného počasí – naše tělo se často nestačilo aklimatizovat a jdou na něj neduhy - rýma, bolí záda, zebou nohy a vůbec…Když je nám opravdová zima, nejlepší je česneková polévka, která zahřeje i posílí imunitu. Jídlo jednoduché, levné a účinné – a navíc voňavé i chutné. V Evropě existuje mnoho receptů, kdy se polévky liší (kromě základní společné česnekové vůně) vůní podle typického koření té které gastronomické oblasti. Recepty jsou většinou orientační, kořenit můžeme podle své vlastní chuti. Zeleninu přidáváme podle toho, jak hustou chceme polévku mít. S recepty můžeme samozřejmě experimentovat. Tip: Protože s česnekem se dobře snáší sýr, můžeme nechat na talíři rozpustit plátek poloměkkého sýra, nebo do hotové polévky nastrouhat ementál nebo parmezán. Divy dokáže i Niva. Jednoduchá česká česnečka (sádlo, majoránka, chleba) Recept je nejjednodušší a každý jej zná: je úsporný i ohledně nádobí - potřebujeme jen talíř a čajník vařící vody. Na dno hlubokého talíře dáme nalámaný tvrdý chleba, špetku majoránky, úměrně soli a pepře, lžičku dobrého sádla a pár rozdrcených stroužků česneku – podle toho, jak silnou polévku sneseme. Vše se zalije horkou vodou. Moravská česnečka (brambory a vůně špeku) K vařícím bramborům se solí, pepřem a kmínem přidáme (když už jsou brambory měkké) lisovaný česnek a vlijeme z pánvičky škvířící se kousky rozpuštěné slaniny. Nebo můžeme začít jinak: na slanině zpěníme cibulku, přidáme brambory a koření, zalijeme vodou a po dovaření nakonec opět přidáme kousky špeku. Povařit můžeme v česnečce i snítku libečku. Česnečka po židovsku (sladká i pálivá paprika) 3 lžíce mouky opražíme na asi dvou lžících sádla, přidáme lžíci sladké papriky, zalijeme 1,5 litry vody. Přidáme čtyři stroužky drceného česneku, osolíme a povaříme. Po odstavení přidáme další 2-3 stroužky lisovaného česneku a případně pálivou papriku. Jíme s tmavším chlebem. Francouzská česnečka (rajčata a sýr) Na oleji ve velkém hrnci spolu osmahneme kolečka pórku nebo mladé cibulky, kousky rajčat a drcený česnek. Přidáme kousky brambor, zalijeme vývarem nebo vodou s přidáním bujónu (zeleninového, česnekového nebo hovězího). Osolíme, přidáme bílý nebo černý pepř a vaříme brambory do měkka. Podáváme s bílou topinkou. I tu můžeme lehce osolit, ochutit olivovým olejem, posypat sýrem, případně zapéct. -ag-