Raclette představuje jeden z mnoha zajímavých grilů, se kterým rozhodně stojí za to alespoň se seznámit. Raclette (v překladu stěrka, škrabka) je mimo jiné nejen název elektrického grilu, ale také speciálního typu sýra vhodného k rozpékání. Raclette je kontaktní elektrický gril, na kterém se dá grilovat ve dvou patrech – na zapékacích pánvičkách mezi dvěma horkými deskami a potom na horní teflonové nebo kamenné ploše. Raclette je zábava pro labužníky a pro veselou společnost Tak totiž zní jeden z prodejních sloganů. A je to tak – jídlo si můžeme připravit u stolu, ve společnosti - jako třeba v případě fondue. Tam si každý namáčí sousta do předem připravené omáčky, u raclette si dokonce každý určuje složení a chuť porcí. To právě dovolují pánvičky, na kterých si každý sám může připravit pokrm podle své chuti. Pánvičky s rukojetí dovolují grilovat i malé kousky – dary moře, kousky masa jako medailónky, plátky uzeného, slaninu. Na horní ploše grilu pak připravujeme větší kusy – kotlety, kuřecí stehna, špízy… Dva tvary, dva materiály Gril tvoří spodní topné těleso, na kterém je nerez deska s mělkými prohlubněmi ve tvaru pánviček, které se tak dají po naplnění stravou fixně umístit a přiklopí se horní, rovněž grilovací deskou. Ta je vyrobena buď z přírodního kamene nebo z aluminia opatřeného nepřilnavou vrstvou. Pánvičky vypadají spíše jako ploché dětské lopatičky a jsou celé z nepřilnavého tmavého materiálu. Na našem trhu koupíme gril Raclette francouzský nebo švýcarský. Větší obdélníkový gril má po delší straně vždy čtyři a čtyři pánvičky, přičemž horní deska je z kamene. Do menšího kulatého grilu se vkládá šest pánviček po jeho obvodu, horní deska je teflonová. Kulatý gril koupíme asi za 2.000,- Kč, kamenný bývá dražší – podle velikosti od 4.000 do 6.000 korun. V některých obchodech si můžeme koupit rovnou tzv. „maso na kámen„, upravené plátky vhodné ke grilování na kamenném grilu. Manipulace s grilem Před prvním použitím se gril běžně omyje a dobře vysuší. Teplota grilu je regulovatelná během přípravy pokrmů. Nezapomínáme, že rozehřáté pánvičky je po grilování nutné pokládat na povrch odolný vůči vysoké teplotě. Na kamenném grilu se po jeho zahřátí mohou objevovat prasklinky, které však nejsou závadou, jen vlastností materiálu - kamene. Gril Raclette se čistí vždy vypnutý a vychlazený. Univerzální grilování Grilovat můžeme toasty, vajíčka, maso i uzeniny, ryby i dary moře a sýry. Sýr Raclette můžeme nahradit zrajícími sýry, experimentovat můžeme ale i s jinými druhy. Na pánvičkách lehce připravíme také horké dezerty jako zapečené nebo flambované banány, meruňky, broskve, horké lesní plody k přelití zmrzliny, nebo pomeranče s piškotem. -ag-