U nás jsme stále ještě příliš navyklí na grilování většinou uzenin - různých klobás, párků a buřtů, případně tučnějšího masa jako bůčku, eventuálně kotlet. Pochoutky na grilu ale mohou být daleko mnohotvárnějších chutí, delikátnější a v neposlední řadě i zdravější. Co všechno se ke grilování hodí, paradoxně vidíme až v oddělení nejdražších lahůdek hypermarketů nebo specializovaných obchodů s pochoutkami jižních zemí – obdivujeme tu grilované papriky na různý způsob, marinované a grilované lilky, žasneme nad vysokou cenou sušených a grilovaných obyčejných rajčat, nehledě na cenu grilovaných hříbků. Existuje však mnoho skvělých receptů, které nám dovolí pochutnat si a navíc ještě ušetřit právě těch 70, 90 i třeba 120 korun za pouhých 10 dkg grilované pochoutky. Suroviny jsou totiž více než dostupné, zejména nyní koncem léta. Vyzrálá velká rajčata nebo naopak minirajčátka, cukety, lilky, patizony, papriky všech barev, i cibule a žampiony. Zeleninu můžeme grilovat samostatně nebo s masem, kterého může být méně a bude jen doplňkem. Na chvíli tedy zapomeňme na obligátní klobásky a podívejme se, jak kterou zeleninu nejlépe připravit na grilu. Společně s masem grilujeme cibuli nakrájenou na kolečka i proužky paprik. V pánvičkách grilu Raclette, o kterém jsme psali, se dobře ugrilují slabší plátky paprik, lilků i žampionů. Pánvičku potřeme olivovým olejem, nakrájenou zeleninu předem osolíme a okořeníme. Měkčí rajčata grilujeme nakrájená s jinou zeleninou, tvrdší rajčata můžeme grilovat plněná. Zeleninu můžeme dobře kombinovat i s dary moře, jak naznačuje následující recept. Čtyři větší pevná rajčata seříznutá na špičce vydlabeme a obsah smícháme s kořením - zeleným a bílým hrubě mletým pepřem, oregánem, jemně sekanou petrželkou. Přidáme lžíci olivového oleje, podle chuti sůl a rozetřený česnek. Nakonec vmícháme vyloupané krevety (10 – 15 dkg). Použít je můžeme chlazené i mrazené. Rajčata grilujeme na kameni nebo roštu asi 10 minut, posypeme parmazánem nebo ementálem a ještě případně zapečeme. -ag-