Den plný gastronomických předsevzetí

Probudili jsme se do krásného jasného modrého rána, které bylo jako stvořené pro to, abychom hned vstali a začali plnit předsevzetí, která jsme si včera pevně přislíbili a naplánovali - jako obvykle a jako každoročně. Je fakt, že s ranním sluncem se do všeho jde lépe, než když člověk otevře oči a spatří temné ponuré...

Probudili jsme se do krásného jasného modrého rána, které bylo jako stvořené pro to, abychom hned vstali a začali plnit předsevzetí, která jsme si včera pevně přislíbili a naplánovali - jako obvykle a jako každoročně. Je fakt, že s ranním sluncem se do všeho jde lépe, než když člověk otevře oči a spatří temné ponuré nebe - v tom případě odhodlání rychle mizí, všechno končí otočením se na druhý bok, zaspáním a rychlou a nezdravou snídaní, kterou jsme si ale vůbec nanaplánovali ani nepředsevzali. A jsme u toho - tím hlavním a snad nejčastějším předsevzetím je přísná redukční dieta, kterou jsme si do nového roku naordinovali.

Během dopoledne slunce mizí a současně roste chuť na rozličné pochoutky. Oboje naši vůli po zdravé změně silně podrývají. Také žaludek tolik hýčkaný a roztažený hodováním mnoha předchozích dnů se hlásí o slovo. V kuchyni máme chuť stavit se tak leda pro uherák a ne si tam jít připravovat redukčně dietní jídla.

Dáváme si tedy nové předsevzetí: v klidu a pohodě si užít první den roku, dát si kávu, chlebíčky, zákusky, uleželé vánoční cukroví, v poledne výtečnou pečeni. Srozumitelně řečeno: začátek diety se odsunuje - přinejmenším o jeden den, v horším případě na nějakou blíže neurčenou pozdější dobu. Ale až dorazíme všechny zbytky silvestrovských pochoutek, tak se do toho plnou parou pustíme.

Teď nás pořád ještě celá provoněná a pohostinná kuchyně neuvěřitelně láká. Zaplněná chladnička je středem všeho - během předlouhých svátečních dní (i nocí) jsme si přímo zautomatizovali přímou cestu k ní, bezděky otevřít a dlouho zamyšleně zkoumat její obsah. O žádném hladu nemohlo být ani řeči, jde jenom o nabytý zvyk. A tohle je také to první, s čím se musíme utkat, totiž přestat se dívat na jídlo, vidět ho všude kolem a vnímat ho dvacetčtyři hodiny denně. Jen člověk s pevnou vůlí se ovšem naučí ignorovat jídlo okamžitě. Spíše pořád ještě dojídáme, ujídáme, obíráme, zakusujeme... Rázná změna si žádá celkovou změnu denního režimu - určitě nám pomůže přestat být mnoho hodin denně nečinně doma. A tak rychle jdeme něco dělat a v pátek se podíváme na ozdravení organismu formou různých drinků.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme