Alkoholu bylo na konci roku dost – nebo alespoň více než obvykle - tak, jak to k oslavám patří. Vyzkoušeli jsme si nové recepty, uplatnili a vylepšili jsme ty osvědčené. Teď je čas důkladně organismu odlehčit. Navazujeme na článek „Posilvestrovská ozdravná kúra“ a v našem seriálu o domácím baru nabízíme další zdravé nápoje z ovoce i zeleniny. Můžeme je připravit jako nápoje mixované (v mixéru) nebo míchané (koktajly) v šejkru či míchací sklenici. Florida koktajl 5 cl jahodové šťávy (z rozmražených jahod nebo kompotu), 2 cl čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, 3 cl citrónové šťávy, 3 malé kostky ledu, řez citrónu a třešně. Na led do šejkru přidáme šťávu z citrusů a jahodovou šťávu. Důkladně protřepeme, přes jemné sítko nalijeme do koktajlových sklenek. Nad sklenkou rozlomíme citrónovou kůru, přidáme čerstvou nebo kompotovanou třešni a podáváme se slámkou a dlouhou lžičkou. Vitamínový koktajl 2 křehké malé karotky, 4 listy špenátu, plátek citrónu, půlka menší salátové okurky, 0,3 l jablečné šťávy, led (3-4 kostky). Rozkrájenou karotku, okurku, špenátové listy a jablečnou šťávu dáme do mixéru a mixujeme při vyšší rychlosti asi 2 minuty. Přidáme drcené kostky ledu a ještě na 10 vteřin znovu zapneme mixér. Karotku, okurku a špenát také můžeme zpracovat v odšťavovači a vzniklou šťávu smíchat s jablečným džusem a ledem v šejkru. Z uvedeného množství vyrobíme asi 6 dcl nápoje, což stačí pro 3 osoby. Energetický džus Karotku a špenát uplatníme i v nápoji proti únavě: 3 karotky a 15 listů špenátu rozmixujeme s jedním avokádem a nalijeme do sklenky. Lahodný džus V odšťavovači zpracujeme 2 kiwi, velkou sladkou hrušku a 2 meruňky. Šťávy spolu smícháme. Všechno ovoce také můžeme pokrájet na malé kousky a dohromady umixovat v mixéru. Vzniknou asi 2 dcl multivitamínového džusu, který můžeme ředit vodou. Hruška a banán Vylisovanou šťávu ze dvou malých hrušek dáme do mixéru, přidáme namačkaný banán a 8 dcl mléka. Rozmixujeme (můžeme ještě přisladit medem) a podáváme v limonádových sklenkách. Malinovo smetanový koktajl 2 cl čerstvé pomerančové šťávy, 5 cl malinové šťávy, 2 cl smetany, 4 kostky ledu. V šejkru necháme led asi půl minuty. Do ochlazeného šejkru (ze kterého jsme odlili vodu a nechali jen poloroztáté kostky) přidáme malinovou a pomerančovou šťávu a vychlazenou smetanu. Protřepeme a přes sítko lijeme do koktajlových sklenek. -ag-