Tomatový koktajl s citrónem - Méně obvyklá variace na nápoj z rajčatové šťávy, na který potřebujeme 20 cl rajčatové šťávy, 5 cl citrónové šťávy, sůl dle chuti, 5 malých kostek ledu. Do míchací sklenice dáme rozdrcený led, a když se sklenice důkladně ochladí, přidáme obě šťávy. Intenzivně promícháme barovou lžičkou, podle chuti přisolujeme a podáváme ve sklence se silným dnem. Mražená čokoláda Oblíbené a známé nápoje jsou mražená káva a horká čokoláda. Zkusme to jednou naopak - připravit mraženou čokoládu. Uvaříme dobrou silnou čokoládu, zchladíme ji a dáme na chvíli do mrazničky. Ušlehanou smetanu také dáme do mrazničky vychladit. Když je čokoláda hodně studená, nalijeme ji do pohárů asi do dvou třetin, přidáme po lžíci ledové šlehačky a lehce promícháme. Na čokoládu nakupíme ještě šlehačku, kterou ozdobíme strouhanou čokoládou. Pro experimentátory: domácí curacao 1,5 kg cukru namočíme v trošce vody a necháme svařit, přilijeme litr svařené vody a všechno ještě necháme přejít varem. Odstavíme z ohně a přilijeme litr jemného lihu, 3 lžičky pomerančové tresti, 1 lžičku citrónové tresti a 1 lžičku tresti z hořkých nebo zelených pomerančů. Vše dobře promícháme, přecedíme a vlijeme do láhví, které dobře zazátkujeme. Pro zajímavost: „kávový výtažek“ A ještě jedna rarita: „prehistorická“ instantní káva. Dnes bereme jako naprostou samozřejmost uvařit si takřka kdekoliv mimo domov instantní kávu – stačí horká voda a trocha prášku či pár kávových granulí. Před sedmdesáti lety odcházeli lidé na výlet nebo na chatu s malými lahvičkami takzvaného kávového výtažku. K tomu už stačilo také jen přilít horkou vodu a káva byla hotová. Jak se kávový výtažek vyrobil? Jeden kilogram kávy se uvařil ve třech čtvrtích litru vody – nechal se třeba prokapat v kávovaru, nebo se káva přecedila přes plátno či jemné sítko. Potom se hotová káva vyvařila až na obsah pouhého půl litru a po zchlazení se naplnila do malých lahviček. Káva se pak připravila tak, že se do šálku dala lžička tohoto kávového výtažku a šálek se dolil horkou vodou nebo mlékem. -ag-