Od dob jednoduchých napařovačů nastal obrovský pokrok ve využití páry v kuchyni. Horká pára je jako tepelné médium efektivní, pokrmy se v ní připraví rychle, je k potravinám velice šetrná a také je levná. Parní hrnce - jednoduché „papiňáky“ minulosti během let postupně nahradily dokonalejší tlakové hrnce – bezpečnější, z kvalitnějšího materiálu a lepšího designu. Jeden z nejnovějších elektrických spotřebičů - parní hrnec - je dnes v moderní kuchyni nedocenitelný (i když stále nepříliš známý) a dodejme, že je také nepříliš nákladný. Pořídit ho můžeme v ceně kolem dvou tisíc korun. Za několik minut v jeho dvou „patrech“ nad sebou uvaříme (úplně správně by asi bylo „upaříme“, i když se tento termín asi těžko ujme) celý oběd – současně v parním hrnci totiž připravujeme několik chodů. V ceně zhruba desetkrát vyšší – asi od 20.000 korun - pak můžeme koupit parní troubu, o jejíž přednostech si povíme příště. Chuť brambor a další zeleniny bude v obou případech vynikající – zelenina připravená v páře si uchová nejen chuť, ale také vůni, vitamíny a minerály. V souvislosti s novými zprávami o stále zřejmějším zdravotním nebezpečí pocházejícím z pokrmů pečených a smažených pravděpodobně bude trend příklonu k moderním parním hrncům a výkonným parním troubám dále zesilovat. Ty by měly v našich kuchyních co nejvíce nahradit používání fritéz, pánví, speciálních smažicích plechů a podobně. K vaření v páře se ale stále více začínáme přiklánět nejen ze zdravotních důvodů, ale také z důvodů chuťových. Ten, kdo ochutná dobré brambory připravené ve velké profesionální parní troubě potvrdí, že si na nich teprve teď poprvé pochutnal a zjistil, jak výtečně může tak jednoduchý pokrm chutnat, jaká je to delikátní pochoutka a jak krásně voní. A brambory uvařené ve vodě už mu nadále nic neříkají a nijak po nich netouží. -ag-