Ne levné, ale dokonalé: vaření v páře a parní trouba

Ne levné, ale dokonalé: vaření v páře a parní trouba

Vždycky nám bylo jasné, že dušené jídlo je rozhodně zdravější než smažené, ale překážkou tu byl strach, že nám jednoduše nebude tolik chutnat. Vždyť česká kuchyně je tučná, tuk je nositelem chuti, a navíc zvyk je zvyk…. Dušené a vařené bylo často pejorativně označováno za vhodné leda pro malé děti. Nanejvýš pro...

Vždycky nám bylo jasné, že dušené jídlo je rozhodně zdravější než smažené, ale překážkou tu byl strach, že nám jednoduše nebude tolik chutnat. Vždyť česká kuchyně je tučná, tuk je nositelem chuti, a navíc zvyk je zvyk….

Dušené a vařené bylo často pejorativně označováno za vhodné leda pro malé děti. Nanejvýš pro nemocné lidi, kteří tím ovšem vysloveně trpí a už se nemohou dočkat, až se zase zakousnou do přemaštěného řízku nebo hranolků, přinejhorším (v případě bezmasé diety) do mastného smaženého kapustového karbanátku. Stačilo pár let, trochu se podívat do světa, seznámit se dejme tomu s italskou či francouzskou kuchyní a všechno je jinak. Seznali jsme, že i když do jídla dáme tuku proti našim zvyklostem i třeba jen čtvrtinu, přesto může být výsledná chuť vynikající. Dnes tak i v naší kuchyni stále více nahrazujeme chuť dosaženou nemírným maštěním chutí dosaženou používáním koření, omáček a bylinek, které jsme donedávna ani neznali.

Od nejméně šetrné přípravy k nejdokonalejší
Nejméně šetrné je vařit brambory ve vodě a nejhorší je vhodit je oloupané a nakrájené do vody studené. Cenné látky tak dokonale vypláchneme a s vodou potom vylijeme. Lepší je vařit je vcelku, ve slupce a rychle – tlakový hrnec je uvaří za pět minut a v lepší kvalitě. Parní hrnec je pak levnější variantou parní trouby, která už začíná do našich domácností pronikat. Výsledek vaření v ní je nejen nejšetrnější, ale také zdaleka nejchutnější.

Parní trouba
Chceme-li opravdu investovat do moderního spotřebiče a jsme odhodláni utratit od třiceti do padesáti tisíc korun, vyplatí se koupit parní troubu. Připravíme v ní dietní a přitom chuťově skvělý pokrm. Vestavná trouba bývá většinou v bílém, černém nebo nerez provedení. Trouba má hloubku obvykle 60 cm, stejná je i její šířka a výška – je to dokonalá krychle. A umí toho skutečně hodně: Ovládání je elektronické – na ovládacím panelu najdeme kolem deseti senzorových ovládacích tlačítek. Volíme jimi osm nebo deset pečicích funkcí – podle typu trouby. Parní trouba většinou funguje také jako horkovzdušná trouba. Navíc v ní můžeme připravit pizzu (jeden z dalších programů), její součástí je také velkoplošný gril a infračervený gril. Investicí do trouby tak trochu ušetříme třeba za lávový gril, který také není nejlevnější záležitostí.

Troubu můžeme nastavit na spodní nebo vrchní ohřev nebo oba současně. Součástí příslušenství bývá tepelná sonda, která nám ukazuje dosaženou teplotu uvnitř připravovaného pokrmu. U trouby s horkou a vlhkou párou je přímo nutností dětská pojistka, která je rovněž součástí vybavení.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně,trouba.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: rekonstrukce koupelny a WC, Celková rekonstrukce bytu 80m2 3kk, Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů.