Bavaroisa – aneb není horké mléko jako horké mléko

Bavaroisa – aneb není horké mléko jako horké mléko

Bavaroisa je název skupiny nápojů, jejíž součástí je menší množství přidaného alkoholu - zejména likérů - doplněného cukrovým sirupem. Základní složkou bavaroisy je pak vařící mléko – takže zase něco méně obvyklého pro zahřátí do současných studených a nevlídných dnů… Bavaroisu podáváme ve 2 dcl sklenkách. Na takřka...

Bavaroisa je název skupiny nápojů, jejíž součástí je menší množství přidaného alkoholu -
zejména likérů - doplněného cukrovým sirupem. Základní složkou bavaroisy je pak vařící mléko – takže zase něco méně obvyklého pro zahřátí do současných studených a nevlídných dnů…

Bavaroisu podáváme ve 2 dcl sklenkách. Na takřka vřelý nápoj budeme potřebovat silnější sklenky s kovovou objímkou s ouškem. Případně využijeme sklenice z varného skla jinak chráněné – lýkovým opletením, v barevném plastovém pouzdře a podobně.

V přípravě bavaroisy obvykle dodržujeme jednotný postup, který je velmi jednoduchý. Do sklenice nalijeme uvedené množství likéru a cukrového sirupu (to bychom měli dodržovat, zaměňovat bychom jej v žádném případě neměli s ovocným sirupem!). Případně přidáme další přísady a dolijeme horkým mlékem. Z přísad můžeme vyzkoušet trochu skořice nebo kandovanou višni. Mléko by mělo být nejlépe polotučné.

Bavaroisu můžeme připravovat ve větší nádobě (třeba tři porce najednou) a přelít do skleniček, ale můžeme sirup a likér také rovnou dávkovat do jednotlivých sklenek a opatrně dolévat mlékem přímo v nich. Přinášíme několik tipů na bavaroisu s různou příchutí – rozpis je uveden vždy na jednu porci.

Čoko bavaroisa
2 cl likéru Créme de Cacao, 2 cl cukrového čokoládového sirupu, vřelé mléko.
Do sklenky nalijeme kakaový likér a čokoládový sirup. Pomalu dolijeme vřelým mlékem.

Karamelová bavaroisa
1 cl vanilkového likéru, 3 cl cukrového karamelového sirupu, vřelé mléko.
Do sklenky nalijeme sirup s likérem a dolijeme mlékem.

Bavaroisa malina
2 cl malinového likéru, 2 cl malinového cukrového sirupu, vřelé mléko.
Do sklenky opět nalijeme sirup s likérem a dolijeme mlékem.

Mandlová bavaroisa
2 cl mandlového sirupu, 2 cl likéru Persico, vřelé mléko.
Postup je obdobný jako u předchozích předpisů.

Bavaroisa má tu výhodu, že je jednoduchá a můžeme u ní i trochu experimentovat - vyzkoušet kombinace různých chutí sirupů i likérů.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka, Schodiště a kuchyňská linka.