Juleps je skupina míchaných nápojů, jejichž součástí je máta peprná. V tomto případě nepoužíváme celé mátové lístky, které u jiných koktajlů mají funkci ozdobnou, ale tady je mátová šťáva přímo důležitou součástí nápoje. Také nelze čerstvou mátu nahradit mátovým sirupem, používáme zde čerstvé mátové vymačkané lístky; musí se opravdu ručně vymačkat, ne nijak krájet či drtit. Další složkou je whisky, nejlépe by měl vyhovovat Jack Daniel. Variantou whisky může být pravý rum, tuzemský, případně gin, který se s mátovou chutí také výborně doplňuje. Protože dnes si v obchodě můžeme koupit čerstvou mátu celoročně, tak si také během celého roku můžeme na koktajlech juleps pochutnávat. Juleps se podávají ve vychlazených menších (asi 20 cl) a nízkých „old fashioned“ sklenkách. Před přípravou sklenky necháme vymrazit v mrazničce a pak je opatrně utěrkou vyndáme, aby zase nezteplaly a vydrželo orosení. Mint julep Potřebujeme na jednu porci: 7 cl whisky, dvanáct vymačkaných lístků máty, 2 cl cukrového sirupu, 3 střiky Angostury, drcený led. Připravujeme přímo ve sklenkách: do sklenky old fashioned nalijeme 2 cl cukrového sirupu, šťávu z 12 vymačkaných lístků máty a zastříkneme Angosturou Aromatic Bitters. Dále se přidá 20 cl whisky, pak se sklenka do tří čtvrtin doplní drceným ledem a dolije se whisky. Promícháme lžičkou a podáváme se slámkou. A jeden zelenomodrý moctail (koktajl bez alkoholu): Smaragd Na jednu porci potřebujeme cukrové sirupy (třeba Monin) a tonik (Indian Tonic Water) na dolití sklenky. Do šejkru dáme led a na něj přiléváme: 3 cl limetkového sirupu (Lime Juice Cordial Mixer), 3 cl broskvového sirupu Monin Peche a 3 cl Curacao Blue. Po protřepání nalijeme do sklenky na nízké nožce a dolijeme tonikem. -ag-