Malý exkurz do kuchyňské hygieny

Malý exkurz do kuchyňské hygieny

Ochutnáváte v zelinářství kuličky hroznového vína, než je koupíte? Podle jižního zvyku? Běžné to u nás není; proto se na nás někdy Italové nebo Řekové dívají jako na lehkomyslníky, kteří kupují zajíce v pytli a vyhazují peníze za zboží neznámé kvality a nezjištěné chuti. Zatímco my je ovšem považujeme za nezřízené...

Ochutnáváte v zelinářství kuličky hroznového vína, než je koupíte? Podle jižního zvyku? Běžné to u nás není; proto se na nás někdy Italové nebo Řekové dívají jako na lehkomyslníky, kteří kupují zajíce v pytli a vyhazují peníze za zboží neznámé kvality a nezjištěné chuti. Zatímco my je ovšem považujeme za nezřízené hazardéry s vlastním zdravím, zahrávající si nejméně s úplavicí. Navíc máme pocit, že při ukousnutí jedné kuličky vína dostaneme od prodavače přes ruku, která se utrhnutí dopustila.

I když takovýto ležérní přístup při nákupech tedy není pro nás typický, je pravda, že v jiných případech projevujeme u jídla značnou benevolentnost - a stokrát omleté zásady a pokyny hygieniků nás doma v kuchyni příliš nezasahují. Výsledkem jsou často nevolnosti a různé takzvané „střevní chřipky“, pod kteroužto diagnózu se schová leccos, co často začíná právě nedůsledností při práci s potravinami, jejich uchováváním a zpracováním.

Začněme třeba masem. Zde se ještě úplně nedodržuje zásada nepracovat zároveň s masem tepelně upraveným a masem syrovým (i napůl syrovým), které nám může klidně infikovat hotovou porci řízku nebo grilovaného stehýnka. Může se to stát i pouhým dotykem rukou nebo použitím stejného nože, nemluvě o kapání syrové šťávy na hotové porce – rizikové jsou v tomto ohledu třeba jakékoliv otočné grily, kdy se souběžně připravují kuřata nebo jiné masné výrobky v různém stupni dohotovenosti.

Názorný (a odstrašující) je příklad voňavých a lákavých stánků s grilovanými kuřaty. Tady někdy na hotové kuře, které se už v příští minutě sejme z grilu a předloží zákazníkovi, ještě stačí kápnout krev ze syrového kuřete, které se na gril nově přidalo.

U stánku si proto raději zkontrolujeme, jaká je v okamžiku našeho nákupu v tomto ohledu situace - a doma si budeme pamatovat, že zásadně používáme na syrové a upravené maso nejen jiné prkénko, ale také jiný nůž, vidlici a další náčiní. Když už tedy během přípravy oběda sáhneme na syrové maso, načež jdeme obalovat další řízek, umyjeme si ruce (nejlepší by to dokonce bylo v hypermanganu). Netřeba dodávat, že si ruce potom neutřeme do utěrky, ale do kuchyňského ručníku. V případě práce s masem je vůbec nejlepší mít po ruce ručníky a utěrky papírové…

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme