Aperire – aperitiv – aperitivo!

Aperire – aperitiv – aperitivo!

„Dáme si aperitiv“…, to vždycky naznačuje fakt, že se chystáme něco v poklidu pojíst a hodláme si na tom pochutnat. Aperire – latinsky „otevřít“, znamená v gastronomii otevření chodu jednotlivých jídel. Aperitiv hostům podáme určitě před bohatou hostinou, ale hodí se i na zahájení malého pohoštění. Co může být...

„Dáme si aperitiv“…, to vždycky naznačuje fakt, že se chystáme něco v poklidu pojíst a hodláme si na tom pochutnat. Aperire – latinsky „otevřít“, znamená v gastronomii otevření chodu jednotlivých jídel. Aperitiv hostům podáme určitě před bohatou hostinou, ale hodí se i na zahájení malého pohoštění.

Co může být aperitivem? Všechno, co povzbudí chuť k jídlu. A aby byla povzbuzena, je i pití aperitivu načasováno: aperitiv sladší chuti máme popíjet čtvrthodinku až 20 minut před začátkem jídla. Hodí se tedy spíše na domácí oslavy i méně formální příležitosti, kdy potřebujeme čas pozdravit se s příchozími a prohodit pár slov. Podává se také na rautech a dalších akcích, kde se neservíruje jídlo u stolu, ale u bufetu.

U večeře v restauraci by nás nenechali 20 minut čekat, až aperitiv „zabere“. Tam nám naopak podají „rychleji působící“ aperitiv bez cukru - suchý, nahořklý a s ledem. Efekt „vyhládnutí“ u něj nastupuje rychleji, takže jej stačí vypít 5 - 10 minut před prvním chodem – předkrmem, salátem či polévkou.

Aperitivy na bázi vína a ty ostatní
Klasické a tradiční jsou aperitivy založené na bázi bílého vína a koření – tedy vermuty. Vychlazený vermut (což máme pevně spojeno se značkami Cinzano a Martini) s kolečkem citrónu představuje jeden z nejběžnějších a nejoblíbenějších aperitivů. Dále jako aperitivy pijeme těžká, výrazná vína – tedy sherry, portské víno, madeiru. Okruh se ale stále rozšiřuje a pravidla jsou volnější, takže dnes jako aperitiv před jídlem poslouží také malá sklenka plzeňského piva, bílé víno, výraznější likéry i pálenky; dát si jako aperitiv můžeme koňak, slivovici i vodku. Také některé koktajly jsou doporučované přímo jako aperitivy – většinou jsou na bázi vermutu, s nahořklými ingrediencemi, které povzbudí chuť k jídlu, jako je třeba grapefruitová šťáva.

A v čem aperitiv nabídneme hostům?
V malých sklenkách na stopce (obsah asi 5 cl) podáváme aperitiv chlazený. Pokud přidáme do aperitivu led, zvolíme sklenku typu old fashioned.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka a schodiště, Kuchyňská linka BÍLÁ LESK, Kuchyňská linka.