Nedostatečná hygiena přináší nemoci a přílišná hygiena také – o tom druhém vědí svoje zejména dermatologové. A obojí se nám stane s největší pravděpodobností v kuchyni, kde se vyskytuje jak nebezpečí choroboplodných zárodků, tak i hojnost nejrůznějších chemikálií k jejich potírání. Podívejme se na druhý případ – co může znamenat neustálé mytí, čištění a cídění pro naše ruce. A nejde přitom jen o pokožku na rukou, ale o to, že chemikálie kůží prostupují do celého těla a zatěžují tak třeba ledviny. Ruce jsou při kuchyňských pracích vystaveny extrémní zátěži; i pouhá voda, kterou na ně denně pustíme, vysušuje pokožku a saponáty dílo dokonají - kůži silně odmašťují, narušují a ekzém na rukou (různé pupínky a popraskaná kůže) na sebe nemusí nechat dlouho čekat. Našemu zdraví tak prospějí při mytí nádobí pouze dvě věci: první jsou gumové rukavice a druhá je myčka nádobí. Kuchyňské rukavice dnes vyrábějí různé firmy v dobré kvalitě, v různých velikostech a různé síle. Není už pravda, že z nich nádobí klouže. Můžeme si vybrat specializované – nejsilnější jsou určeny na mytí podlahy, slabší na okna a nejjemnější na nádobí. V nich umyjeme běžné nádobí – a na mytí bez rukavic nám tak zbude jen nejjemnější sklo a porcelán, které myčce nesvěříme. Další věc je vhodný saponát – tendence je, že se v obchodech objevují stále šetrnější přípravky obohacené ochrannými látkami na ruce. Myčka nádobí je daleko větší investice, ale i myčka levná (i když tou neušetříme na provozu) nám ušetří čas i zdraví. Jak už bylo řečeno, lékaři neradi vidí na kůži příliš mnoho chemie - saponáty a parfémy – a proto tvrdí, že tady přílišná hygiena škodí. K udržení rovnováhy, při které udržíme v kuchyni čistotu a nezničíme si přitom ruce, nepotřebujeme tak moc. Nemusíme kuchyni zrovna zahlcovat dezinfekčními mýdly a silnými chemikáliemi, stačí spíše udržovat systém a mít zažitý režim. Používáme stále čisté, nejlépe papírové utěrky, dále k běžné hygieně vystačíme s lahví lihového octa, kterým přetřeme dřez a pracovní plochy a vymácháme mycí houby. A protože i v případě, kdy myjeme nádobí v myčce, se nevyhneme ručnímu oplachování potravin, čištění zeleniny a mytí si rukou - v kuchyni by měl mít své místo kvalitní krém na ruce. -ag-