Aperitiv – při vyslovení tohoto slova se nám s největší pravděpodobností vybaví právě slovo vermut; kořeněné hořkosladké víno. A vermut nám zřejmě zase asociuje Itálii, a někomu ještě přesněji město Torino, se kterým je vermut spojen a kde se vyrábí z vín pěstovaných v úrodných nížinách Lombardie a Piemontu. Při slovu vermut se nám ovšem také vybaví taková jména jako Cinzano, Martini, nebo Cora, která jsou vedoucími světovými značkami ve výrobě vermutu spolu se značkou Carpano, jež se pyšní dlouhou tradicí, a jejíž vermut Carpano Rosso je považován za jeden z nejlepších světových vermutů. Na počátku všeho byl mnich Antonio Carpano, který koncem 18. století začal obohacovat víno bylinnými extrakty a vzniklými kořeněnými víny léčil žaludeční nevolnosti a podobné zažívací problémy. Z toho je patrné, že zřejmě pro nás známější než vermuty francouzské (což je druhá základní skupina vedle italských) jsou právě ty italské. Nejčastěji používaný aperitiv je například Campari bitter – hořký aperitiv, který pijeme samotný, nebo přidáváme do koktajlů. Firma Cinzano se specializuje na vermuty bianco, rosso a bitter. Rozlišení vermutů - suchý vermut (secco), hořký (bitter), červený (rosso), bílý (bianco) – je při přípravě koktajlů třeba dodržovat tak, jak je udáno v recepturách. Aperitivy na bázi bílého vína s přidáním koření – tak má tedy podle našich představ nejčastěji vypadat ten správný aperitiv. Chuť k jídlu v nás probouzí právě jeho sladkohořká chuť a příjemná vůně. O tom nás přesvědčí dva klasické recepty na koktajly, které je vhodné podat hostům právě jako aperitivy. Martini Dry 2 cl ginu, 2 cl suchého bílého vína, 1 střik likéru Orange bitter, oliva, led. Z tohoto množství připravíme 1 koktajl. Aperitiv připravíme v míchací sklenici: dáme do ní polévkovou lžíci ledu, přilijeme všechny ostatní přísady a zamícháme. Koktajl nalijeme přes sítko do středně velké koktajlové sklenky. Do aperitivu vložíme zelenou olivu. Bronx 2 cl červeného vermutu (např. Cinzano rosso), 2 cl bílého (bianco) vermutu, 2 cl likéru Orange gin, 2 cl čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, polévková lžíce ledu. Z tohoto množství připravíme 2 koktajly. Do šejkru na led nalijeme ostatní složky a dobře protřeseme. Přes sítko nalijeme do dvou koktajlových sklenek. Nad hladinou zlomíme citronovou kůru, do koktajlu lze také vložit plátek citronu. -ag-