Z indické pravlasti až do Čech Baklažán neboli lilek vejcoplodý (Solanum melongena) se pravděpodobně narodil ve starověké Indii. Brzy se rozšířil do Afriky a posléze, někdy mezi 13. a 15. stoletím, se dostal i do Evropy, kde se pěstoval nejprve v Itálii a ve Španělsku. Odtud se vydal na Balkán a do Francie. Pak se dostal dále na sever – na Slovensko do okolí dnešní Nitry. Dnes je na 7. místě ve světové produkci zeleniny. Oblíbeným se stal hlavně v Indii, Číně, Japonsku, Indonésii, Turecku, v Bulharsku, Rumunsku a v jižních oblastech Ruska a USA. Přestože klimatické podmínky pro pěstování lilku nejsou v Čechách vhodné, je u nás snadno dostupný díky široké nabídce ze sousedních jižněji položených zemí, a tak jím můžeme obohatit i náš jídelníček. Zdraví prospěšný baklažán Lilkové pochoutky Baklažány zapečené se sýrem: 2 větší lilky, 200 g sýra, 5 lžic másla, 4 větší rajčata, 4 vejce, 1 šálek mléka, 1 lžíce polohrubé mouky, sůl, mletý pepř, petrželka. Lilky oloupeme, nakrájíme na kostky, vložíme na hlubší pánev, osolíme, mírně podlijeme a necháme vydusit. Přidáme rajčata nakrájená na plátky a dále dusíme. Přidáme máslo, zasypeme moukou a osmahneme. Pak smícháme mimo oheň se strouhaným sýrem, nadrobno posekanou petrželkou a opepříme. Máslem vytřeme zapékací mísu, zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem a zapečeme dozlatova. Podáváme s plátky toustového chleba či s bagetou. Lilkové karí: 4 lilky, větší cibule, stroužek česneku, 2 malé pálivé papričky, 2 lžíce strouhaného kokosu, 1 lžička koření karí, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 1 lžíce zkaramelizovaného cukru, 1 lžíce másla, 1 citrón, sůl, olej na smažení. Očištěné lilky nakrájíme podélně na čtvrtky a na oleji je osmažíme dohněda. Vyndáme je na připravený talířek, na témže oleji osmažíme nakrájenou cibuli a nasekané papričky (lze nahradit sušenou pálivou paprikou), přidáme utřený česnek a rozvařený kokos. Ochutíme citrónovou šťávou. Do směsi vložíme osmažené lilky, osolíme a mírně podusíme. Pak přidáme zkaramelizovaný cukr a můžeme přilít trochu horké vody. Dusíme až do zhoustnutí šťávy. Hořčičné semínko opražíme na másle a tím polijeme hotové karí. Podáváme s rýží. Smažený lilek: 4 lilky, 2 lžíce koření karí, sůl, olej na smažení. Očištěné lilky nakrájíme na kolečka a potřeme směsí koření karí a soli. Necháme odpočinout aspoň hodinu. Pak z nich vymačkáme šťávu. (Nejlépe to jde, když je položíme mezi dvě dřevěná prkénka, a to horní zatížíme, po chvíli šťáva sama vytéká.) Na rozpáleném oleji je pak osmažíme po obou stranách. Podáváme s plackami z hladké mouky a vody, smaženými nasucho a s uzeninou či s čalamádou. Také ruská kuchyně považuje lilek za neoddělitelnou součást svého jídelníčku. Lilky dušené s rajčaty: 500 g lilků, 4 - 6 rajčat, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce Jižní omáčky (omáčka ostré výrazné chuti, která se v Rusku vyrábí průmyslově – používá se v teplé i studené kuchyni, lze ji nahradit nejrůznějšími čatní z rajčat a paprik, které se dají u nás koupit), 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, vývar z masa nebo zeleniny. Lilky oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, osolíme a zatížíme, aby zelenina pustila vodu. Potom je opláchneme studenou vodou, osušíme a osmahneme na rozpáleném oleji. Přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata, rozmačkaný česnek, dosolíme, opepříme, zalijeme Jižní omáčkou nebo čatní, vše rozředíme trochou vývaru a přiklopené dusíme 15 - 20 minut. Takto upravené lilky můžeme podávat teplé i studené. Kaviár z lilků: 500 g lilků, 2 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 2 rajčata, sůl, mletý pepř, ocet. Oprané lilky povaříme ve vodě nebo opečeme v troubě, oloupeme a umeleme na masovém strojku nebo velmi jemně nasekáme. Na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mleté lilky a opepříme, zalijeme troškou octa a dusíme, dokud se přebytečná voda nevydusí. Hotový pokrm necháme vychladnout, upravíme na mísu, ozdobíme rajčaty a podáváme. -daš-