Celá léta byly tak nenápadné věci v naší spíži jako je rýže a těstoviny jaksi na okraji zájmu. Masová a stále stoupající obliba italské a čínské kuchyně všechno převrátila naruby. Učíme se znát jednotlivé druhy rýže i těstovin – těchto základních pilířů gastronomických velmocí, jakými Itálie i Čína jsou. Učíme se z nich připravovat gastronomické lahůdky a víme, jak je strávně nakupovat i skladovat. Víme už, že není rýže jako rýže a že z nejlevnějších těstovin také zrovna žádný kulinářský zázrak nevytvoříme. V jednotlivých receptech čínské kuchyně je uvedeno, jakou rýži použít, případně jakým druhem ji nahradit. Nejčastěji je v našich domácnostech stále využívaná loupaná rýže bílá, potom šetrně upravená rýže parboiled a zdravá neloupaná rýže natural. Dva první druhy se hodně prodávají ve varných sáčcích. Rýži skladujeme nejlépe v originálních obalech v suchu a chladnu. Nemícháme jednotlivá balení a už vůbec ne různé, i kdyby vzhledově podobné druhy. Pokud jsme opravdoví fandové italské kuchyně, jenom na těstoviny si ve spíži vyhradíme celou polici nebo dvě. Další místo zaberou plechovky loupaných rajčat, případně různé hotové omáčky, česnek, olivové oleje a potom klasika – omáčka pesto z česneku, piniových jader a parmazánu. Těstoviny vyžadují podobné skladovací podmínky jako rýže – sucho a chladno. Už dávno víme, že nevaříme všechny pokrmy italské kuchyně jenom ze špaget, ale že existují nejrůznější druhy těstovin, a každý originální italský recept vyžaduje určitý tvar a velikost. A ještě poznámka: u jednoho druhu těstovin jsme objevili velmi praktický sáček, který má po straně měrku (přesně řečeno namalované panáčky, kteří označují, kolik činí porce pro jednoho člověka). Podle měrky tak poměrně přesně vhodíme - bez nepřesného odhadování nebo zdlouhavého vážení - do hrnce jednu až pět porcí a vyhneme se tak zbytkům a vyhazování nebo naopak tomu, že těstovin uvaříme málo. -ag-