Dekorativní těstoviny

Dekorativní těstoviny

V dekorativním uložení rýže, o které jsme psali minule, se moc nevyžijeme; ta moc parády nenadělá – ať ji dáme do skleněných či jiných průhledných kontejnerů, její struktura bude pořád stejná a barva bílá nebo nahnědlá. Naproti tomu v případě těstovin, pokud jsme jejich milovníci a máme doma jejich široké spektrum -...

V dekorativním uložení rýže, o které jsme psali minule, se moc nevyžijeme; ta moc parády nenadělá – ať ji dáme do skleněných či jiných průhledných kontejnerů, její struktura bude pořád stejná a barva bílá nebo nahnědlá.

Naproti tomu v případě těstovin, pokud jsme jejich milovníci a máme doma jejich široké spektrum - tam už kuchyni můžeme přímo zabydlet všemožnými extravagantními tvary a barvami.

Vedle základní zlatožluté barvy kvalitních těstovin z tvrdé pšenice jsou stále oblíbenější černé těstoviny – jejich temná barva je získána přidáním sépiového barviva.

Oranžové těstoviny v sobě mají barvivo z karotky – vařením dost zesvětlají. Stejně zelené ale zůstanou i po uvaření zelené těstoviny se špenátem a rubínové s přídavkem barviva z červené řepy.

Dlouhodobější skladování těstovin potřebuje temno, sucho a chladno – jinými slovy chladnou spíž. Na kratší dobu, než si je uvaříme, je ale můžeme nechat na očích v kuchyni, nechat vyniknout jejich tvarům a při pohledu na ně si třeba vymyslet nějaký dobrý recept.

Dlouhé spaghetti se dobře vyjímají v dlouhých skleněných válcích s patentním víčkem. Stejně tak můžeme skladovat i linguine (jazýčky) - ploché špagety.

Velmi široké lasagne, které se vrství do pekáčku a zapékají s různými náplněmi, zase vyniknou v široké ploché krabici ze silného skla.

Penne – krátké makarony, které se dobře doplňují s rajčaty, olivami, s pikantními omáčkami, jsou dekorativní svými šikmo seříznutými konci. Působí zajímavě nasypané do širšího skleněného válce.

Fusilli jsou běžná, středně silná vřeténka. Dobře se do nich „zamotá“ jakákoliv hustší a trochu lepivá omáčka – zejména omáčka se sýrem. Vystavit je můžeme v širší sklenici s parádní zátkou. Stejně „dekorativně“ skladujeme i rigatoni - krátké, silně rýhované makarony. Ty připravujeme často s parmazánem a sýrovými omáčkami, které do rýh těstovin dobře přilnou.

Farfalle - u nás oblíbení „motýlci“ – jsou velmi dekorativní a připravují se například s tuňákem, treskou, či s dary moře. Vystavíme je na polici v hodně široké a baňaté sklenici s dřevěným uzávěrem. Když ji nemáme, použijeme kulaté kontejnery s hliníkovým víčkem na straně.

Makarony můžeme na krátkou dobu – třeba v době večeře - nechat stát jako trs květin v kameninovém džbánku.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme