Skoro všichni jsme nastydlí, a tak v našem pátečním baru začneme vařit horké nápoje. Namísto jemných sklenek vytáhneme silnostěnné poháry na krátké stopce, ze kterých se tak krásně popíjí svařené víno nebo grog. K překonání lehkého nachlazení však nemusíme pít jenom horké nápoje. Taková čerstvá papriková šťáva plná vitamínů udělá své – a studené zeleninové šťávy zase můžeme kombinovat s dobrým čajem. A náš dnešní tip na něj? Ruský čaj. Pravý ruský čaj Je to osvědčený lék na krutou zimu, ale i na lezavé podzimní počasí. Jeho příprava má své zákonitosti, i když není úplně svázána tak tradičními přísnými pravidly jako čínský čajový obřad. Výsledek ovšem stojí rovněž za pozornost – zejména máme-li možnost si čaj připravit v samovaru – speciální nádobě na dřevěné uhlí. Stačí nám ale smaltovaný nebo kovový čajník, litr vody a kvalitní sypaný černý čaj. Do čajníku dáme vařit vodu a dobře sledujeme, kdy se začíná vařit. Jednou z největších chyb přípravy dobrého čaje je to, že lístky spařujeme vodou, která se na sporáku divoce vaří třeba i několik minut. K přípravě dobrého čaje ale musíme vystihnout okamžik takzvaného „bílého varu“, kdy musíme vodu stáhnout z ohně. Bílý var přichází poté, kdy se ve vodě nadělají bublinky – poznáme ho podle toho, že voda zbělá, je neprůhledná, zmatní a začíná šumět, rozhodně nesmí klokotat varem. V tomto okamžiku už ovšem musíme mít připraveno následující: Porcelánový nebo skleněný čajník vypaříme – třikrát nalijeme a opět vylijeme horkou vodou - a nakonec jej vysušíme. Do takto zahřátého čajníku nasypeme čajové lístky. Na 1 litr vody počítáme 5-6 čajových lžiček nejlépe čínského čaje. Čajové lístky v čajníku zalijeme 1/2 litrem vody ve stádiu „bílého varu“. Čajník přiklopíme a jeho hubičku také přikryjeme - ubrouskem nebo na ni položíme papírový sáček čaje. Po čtyřech, nanejvýš pěti minutách by se měla na hladině udělat tmavá pěna. V tom okamžiku čaj zamícháme a ihned dolijeme zbylou vodou. Pozor - ne vychladlou, ale opět jemně vroucí. Pokud tedy chceme mít autentický a co nejlepší výsledek, dáme vodu vařit dvakrát – nejprve na spaření a potom za pět minut na dolití…. Podávat ruský čaj – to nekončí jen nalitím nápoje z čajníku do šálků. Čaj naléváme hořký, připravit bychom k němu hostům měli kousky cukru, třeba i hroznového nebo surového, dále různé sladkosti – drobné cukrovinky i moučníky – a pokud chceme být opravdu důslední, také husté domácí zavařeniny, se kterými se ruský čaj tradičně popíjí…. -ag-