Aby nám jídlo chutnalo a neuškodilo

Aby nám jídlo chutnalo a neuškodilo

Správná hygiena potravin a jejich správné skladování nezačíná až u dveří naší chladničky, ale už dávno předtím, mezi regály obchodů. Skladovací podmínky, které si přečteme na obalu potravin, neplatí samozřejmě až od doby, kdy potravinu hodíme do košíku a přineseme domů – ale už od chvíle, kdy je vyrobena. Proto není...

Správná hygiena potravin a jejich správné skladování nezačíná až u dveří naší chladničky, ale už dávno předtím, mezi regály obchodů. Skladovací podmínky, které si přečteme na obalu potravin, neplatí samozřejmě až od doby, kdy potravinu hodíme do košíku a přineseme domů – ale už od chvíle, kdy je vyrobena.

Proto není důležité jenom to, kam doma jídlo uložíme – stejně tak hraje roli, kde se nacházelo předtím, odkud jsme je vzali - jestli z mrazicího pultu, chladicího pultu, běžného regálu nebo třeba v malém krámku z police zaplavené sluncem. Při nákupech bychom měli sledovat, jestli jsou potraviny tam, kde mají být. Prohřešky se občas dají najít jak v menších obchodech, tak i hypermarketech.

Při mínus 18oC
Když se chystáme nakupovat zmrazené potraviny, vybavíme se na nákup chladicí taškou. Měli bychom se snažit maximálně zkrátit tu dobu, kdy je hlubokozmrazená potravina vystavena vyšší teplotě. Jinak se nám zelenina změní z lákavé směsi v nevábnou hmotu, které tolik nedoporučované znovuzmrazení jen uškodí. Maso vydrží cestu o něco lépe, ale třeba s rybami musíme také rychle spěchat domů do mrazničky. Při nákupech v hypermarketech tak necháme potraviny cíleně až na konec - nikoliv tak, že je koupíme nejdřív a necháme je odpočívat v kufru auta, zatímco se vydáme vybírat si boty…

Vejce musí být nonstop chlazená
Vajíčka jsou kapitolou sama o sobě. V obchodě musí být skladována v chlazeném regále, ve kterém ještě občas paradoxně najdeme všechno možné, ale vejce jsou naskládána v polici vedle něj. Doma pak by pro ně měly platit zhruba tytéž hygienické zásady jako pro maso – vejce nerozklepáváme o okraj hrnku, ale nožem, který potom hned umyjeme, stejně jako své ruce. Prázdné skořápky nenecháváme povalovat na pracovní ploše, ale ihned je uklízíme.

Od křupavých ke gumovým rohlíkům
Nejlepší, co můžeme udělat s čerstvým pečivem, je přinést ho domů a rychle spořádat. Nové výzkumy prokázaly, že pečivo, které schraňujeme doma, vykazuje již po dvou dnech záplavu choroboplodných zárodků. Takže je dobré omezit i z tohoto hlediska nákupy chleba do zásoby i rohlíky na rozpečení. Druhým důvodem je obyčejné plýtvání a třetím je markantní rozdíl v chuti; zkuste ochutnat křupavou čerstvou francouzskou bagetu - a tutéž bagetu den starou…

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka a schodiště, Kuchyňská linka, Skleněný obklad na záda kuchyně.