Beaujolais nouveau na našem stole

Beaujolais nouveau na našem stole

Dva měsíce a něco po jednom svátku vína je tady další svátek pro milovníky vína. Tedy přesněji již začal – přesně včera. Po burčákovém opojení, jehož čas letos díky příznivému počasí nastal velmi brzy, přichází další důležitý bod – je to třetí listopadový čtvrtek. A s ním beaujolais nouveau. Nové beaujolais....

Dva měsíce a něco po jednom svátku vína je tady další svátek pro milovníky vína. Tedy přesněji již začal – přesně včera. Po burčákovém opojení, jehož čas letos díky příznivému počasí nastal velmi brzy, přichází další důležitý bod – je to třetí listopadový čtvrtek. A s ním beaujolais nouveau. Nové beaujolais. Beaujolais je francouzské červené víno, které dostalo název podle místa, kde se pěstuje - je to městečko ležící severně od Lyonu, jen o něco jižněji, než se rodí slavné burgundské.

Podle francouzského vinařského zákona je třetí listopadový čtvrtek právě tím dnem, kdy je dovoleno začít s distribucí a prodejem nového ročníku tohoto vína, které proslavilo nakonec nejvíce ze všeho právě toto nařízení o striktně přesném začátku jeho konzumace.

Včera tedy letadla s lahodným mokem odstartovala z Francie do celého světa. Burčák je naší záležitostí domácí, svátek beaujolais nouveau importovanou akcí, ale oba případy mají něco společné – masově se jejich znalost a obliba degustace rozšířila i mezi „neznalce“, příležitostné konzumenty vína teprve před několika lety a stala se obecně známou. V případě beaujolais nouveau se to ukázalo být skvělým marketingovým tahem – kvality nového ročníku se posuzují ve stejný den po vinárnách v Praze, Paříži stejně jako v městech všech světadílů. To trvá ale jenom pouhých pár let - předtím a bez toho nařízení - to byla značka, stejně jako mnoho jiných. Někdy je beaujolais neauveau lepší, plnější některý rok horší, někdo říká ostřejší - ale to očekávání, čekání na letošní kvalitu, takové to „jaké bude letos?“ a pak schůzky s přáteli nad nově otevřenou lahví – tento rituál je stejně lákavý jako chuť vína. Odpůrci beaujolais tvrdí, že je to nafouklá bublina a víno jako každé jiné, pro někoho ale celý ten rituál těšení se na nový ročník znamená možná více než potom samotná chuť vína…

Pozvánky k ochutnávce vidíme za výlohami vináren a restaurací již dlouho před tolik očekávaným datem. Láhev beaujolais si následně – opět až po tomto čtvrtku – můžeme zakoupit i domů ve vinotékách i vybraných obchodech.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka, Skleněný obklad na záda kuchyně.