Mléčné nápoje nemusí chutnat nezajímavě až (pro někoho) nevábně – zdaleka to nemusí být jen povinná sklenka, kterou bychom měli do sebe obrátit „kvůli přísunu vápníku“. A míchané nápoje na bázi mléka nebo jogurtu mohou také dokonce vypadat krásně a velmi přitažlivě – když je nápaditě naservírujeme. Studené mléčné nápoje se dají rozdělit na studená mléka s příchutěmi, chlazené mléčné koktajly (milk shakes), mléčné koktajly (míchané mléčné nápoje), milk frappés (zmrzlinové koktajly), mléčné zmrzlinové střiky a nakonec na různé jogurtové nápoje. Další velkou kapitolu tvoří mléčné nápoje horké, ať už bez alkoholu, s malým množstvím alkoholu (bavaroisy) nebo s větší přísadou alkoholu (egg noggs). Ke zvýšení efektu studených mléčných nápojů můžeme použít jakoukoliv – ne příliš tenkou – vysokou sklenku. Obsah může mít 1,5 dl až 3 dl. Nejvhodnější bude hladké sklo bez ozdob. Použít můžeme vysoké (ale v kontrastu i nízké) tumblery, i sklenky na vysoké nebo nízké nožce. Horká čokoláda se šlehačkou vynikne ve vysoké sklence na krátké stopce. Podáváme na dezertním talířku podloženém ozdobným ubrouskem a s dlouhou lžičkou a také s cukřenkou. Mixovaná studená mléka s příchutěmi položíme ve sklenkách old fashioned na malé tácky kopírující dno sklenky (dno tácku případně podložíme kulatým malým ubrouskem) a přiložíme krátkou lžičku. K přípravě studeného mléka s příchutěmi použijeme vychlazené polotučné mléko, cukrové sirupy různých příchutí, případně další ingredience. Vzniknou studené nápoje zajímavých chutí. Všechny přísady mixujeme spolu v mixéru asi půl minuty. Nápoj také můžeme připravit ve džbánku nebo jiné vyšší skleněné nádobě, kde jej dobře rozkvedláme kvedlačkou. Ke sklence můžeme vedle lžičky přiložit také slámku. Citronové mléko Připravíme tak, že rozmixujeme 2 dl mléka, 3 cl cukrového sirupu a 4 cl čerstvě vymačkané citronové šťávy. Z tohoto množství vznikne jedna větší (vyšší sklenka) nebo dvě menší porce. Náš tip na mléko s velmi jednoduchou přípravou: Karamelové mléko 1 dl mléka rozmixujeme s 3 cl karamelového cukrového sirupu. Obdobně připravíme čokoládové mléko, použijeme-li cukrový sirup čokoládový. -ag-