Nedávno jsme se z tisku dozvěděli, že na jižní Moravě vzniknou obrovské švestkové sady a moravští sadaři se stanou velkopěstiteli v evropském měřítku. A to všechno kvůli zvýšení produkce zdejší tradiční slivovice. Slivovice je značkový destilát, který se vyrábí vypálením kvalitních odrůd zkvašených švestek v pokročilé zralosti. Slivovice obsahuje 45 % alkoholu a více. Je čiré barvy, někdy jemně nažloutlá. Na etiketě pravé slivovice se u složení nápoje dočteme: destilát ze švestek. Vypálením jablek, meruněk a dalšího ovoce obdobně vzniká pravá jabkovice, meruňkovice, hruškovice atd. Cena takovéhoto pravého destilátu je několikanásobně vyšší než „nepravé“ slivovice, která se skládá z lihu, švestkové (hruškové atd.) tresti, případně barviv, což musí zase být uvedeno na etiketě. Kromě ceny a složení je velký rozdíl po otevření lahve - z nápoje na bázi lihu se silně šíří švestková vůně, zatímco pravý destilát - ušlechtilá, nejkvalitnější slivovice má příchuť i vůni švestek velmi jemnou, delikátní. Slivovice se pije zejména čistá, klasikou je zajídat ji jen slaninou a chlebem. Osvědčeným starým moravským „zdravotním“ receptem je dát si stopečku slivovice na lačno; přísahají na to staří lidé, kteří své železné zdraví připisují právě tomuto mnohaletému zvyku. Slivovice se pije i jako aperitiv nebo digestiv a dají se z ní namíchat také zajímavé koktajly. Příkladem může být tzv. Moravský kohout. Barva samotného nápoje je celkem nenápadná, do červenohněda, ale sklenka jako celek hýří barvami, čehož je dosaženo originální ozdobnou kreací z citrusové kůry a třešinky. Moravský kohout Na jednu porci si připravíme: 2 cl slivovice, 4 cl sladkého červeného vermutu, 1 cl fernetu, led, na ozdobu: koktajlová třešinka, pomerančová a citronová kůra. Místo fernetu můžeme pro změnu vyzkoušet střik becherovky. Fernet i becherovku použijeme klasické čisté, bez příchutí. Koktajl připravíme přímo ve sklence, nejlépe typu old fashioned. Vložíme do ní tři až čtyři kostky ledu, přilijeme všechny odměřené ingredience a lehce vše promícháme. Přes okraj sklenky zavěsíme na barevném párátku napíchnutou třešinku a několik úzkých dlouhých plátků citronové a pomerančové kůry. -ag-