Přišel prosinec, a spíže i ledničky se začínají pomalu a nenápadně plnit. A my se neomylně přesouváme blíže ke kuchyni. Asi žádný jiný měsíc nás neláká pobývat skoro nepřetržitě právě v této útulné a pochoutkami provoněné místnosti. Nejpozději první prosincové dny, tedy právě nyní, bychom se měli rozhodnout, jakou strategii pro letošní Vánoce zvolíme. Nejde jen o to, „co bude k jídlu“, ale není marné mít poměrně přesný organizační plán celého předvánočního období. Neměli bychom si ovšem rozhodně naplánovat nekonečnou práci až do úplného vyčerpání. Posoudíme realisticky své síly, časové i finanční možnosti a rozhodneme, jestli například do úklidu zapojíme rodinu nebo jej necháme na odborné firmě. Pak – řečeno s nadsázkou - zbývá vyřešit ještě filozofickou otázku, zda péct či nepéct, a když ano, tak jak intenzivně a kolik druhů cukroví to letos bude. Pokud se rozhodneme kladně a pustíme se do díla, zkontrolujeme předem a v předstihu, co nám chybí. I maličkosti jako chybějící mašlovačka nebo rozbitá stěrka pak při práci dost zdržují. Tam, kde dodržují vánoční tradice, náruživí vyznavači domácího pečení už teď systematicky nakupují zásoby mouky a cukru, kupí se u nich kostky másla, sáčky s rozinkami, oříšky, mandlemi, vonné tresti i láhve rumu. Jejich kuchyně je opravdu krásně voňavá. V jiných domácnostech se zatím nakupuje zvolna a spíše nahodile. Jedna možnost - méně romantická, méně domácká a méně voňavá - je totiž koupit všechno pečivo hotové. Na nás doma tak zbude jen vaření, pečení a smažení hlavních chodů: necháme si záležet jen na kaprovi, řízku, huse, klobásách, bramborovém salátu…. Není toho zase tak málo. Pro absolutně časově vytížené osoby je tady ještě třetí možnost – objednat si a nechat si o svátkách domů přivézt celé hotové menu včetně cukroví. V takovém případě ovšem můžeme dokonale relaxovat a starat se jen o nápoje, pokud si je také neobjednáme. -ag-