Vánočka na mnoho způsobů

Vánočka na mnoho způsobů

Neodmyslitelná součást Vánoc - vánočka doma pečená - je většinou tak dobrá, že neodoláme a krájíme a ujídáme ji rovnou z plechu. Vypadá ale krásně servírovaná na jemném porcelánu; na dezertním talířku a jemně pocukrovaná. Teď je právě období, kdy ortodoxní domácí pekaři a pekařky uvažují, jakou vánočku upéct letos....

Neodmyslitelná součást Vánoc - vánočka doma pečená - je většinou tak dobrá, že neodoláme a krájíme a ujídáme ji rovnou z plechu. Vypadá ale krásně servírovaná na jemném porcelánu; na dezertním talířku a jemně pocukrovaná.

Teď je právě období, kdy ortodoxní domácí pekaři a pekařky uvažují, jakou vánočku upéct letos. Na tvaru vánočky se nic vymyslet nedá, ten je dán; ale uplést vánočku je pro začátečníka někdy celkem umění. Tak malé opakování: na plech si připravíme pomaštěný papír. Vykynuté těsto vyválíme rukama na vále na váleček, který rozdělíme na devět kousků. Ty opět vyválíme. Ze čtyř pramenů spleteme spodek vánočky, který přemístíme na plech. Střed upleteme ze tří pramenů a na vrch vánočky přijdou dva stočené prameny. Potíráme rozšlehaným vejcem a povrch můžeme zdobit půlkami mandlí. Po dopečení a zchladnutí vánočku bohatě cukrujeme moučkovým cukrem (nejlepší je, když do cukřenky předem vložíme vanilkový lusk a cukr necháme ovonět vanilkou).

Tvarohová vánočka
Suroviny: 500 g hladké mouky, kostka měkkého tvarohu, 150 g pískového cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1-2 lžíce rumu, trocha soli, 1-2 lžíce mléka, rozinky několika druhů (sultánky, korintky), kandované ovoce (pomerančová a citronová kůra, višně), kousíčky fíků a datlí, mandle.

Všechny suroviny zpracujeme na válu, nakonec přidáme rozinky a všechno kandované ovoce, které dobře zapracujeme. Vyválíme pramínky na vánočku a upleteme ji. Ozdobíme mandlemi, pomažeme rozkvedlaným vejcem a pečeme v mírně rozpálené troubě asi hodinu.

Staročeská vánočka
Suroviny: 1 kg polohrubé mouky, 200 g másla, 140 g pískového cukru, 60 g droždí, 150 g rozinek, 150 g mandlí, 1 celé vejce, 2 žloutky, citronová kůra, sůl, muškátový květ, 5 dl teplého mléka, vejce na potření.

Do hluboké mísy dáme mouku, do ní rozdrobíme máslo. Do důlku v mouce dáme celé vejce, žloutky, cukr, strouhanou citronovou kůru, špetku muškátového květu. Promícháme a přilijeme kvásek a zbytek teplého mléka. Těsto důkladně vypracujeme, přikryjeme a dáme na teplo vykynout. Když je těsto vykynuté, přidáme rozinky a jemně nasekané spařené loupané mandle. Těsto vyválíme, rozdělíme, vánočku upleteme a dáme opět vykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bytového jádra, Kompletní rekonstrukce bytu, Rekonstrukce kanceláře/ateliéru.