Přemýšlíte o tom co letos dát jako dárek pod stromeček a nemáte vůbec žádný nápad? Co takto kniha?... pro milovníka vína to může být třeba kniha o vínech, pro jiného třeba kniha o koktejlech… Pro inspiraci nabízíme pár knižních tipů. Bílá vína Libor Ševčík Vydavatelství Grada Cílem publikace není předložit veřejnosti odborné knihy, ale pokusit se přinést přehlednou čtivou formou maximum informací o víně. Snahou autora není poučovat profesionály, ale udělat z laiků lidi poučené. Kniha obsahuje kapitoly o odrůdách, výrobě a zrání vína, o velkých a slavných světových výrobcích i o našich předních pěstitelích. Pozornost je věnována i nemocím a nedostatkům vína. Autor se zabývá i vinařským zeměpisem Evropy a zbytku světa. V neposlední řadě se pak zmiňuje o degustaci, způsobech hodnocení vína, názvosloví, čtení etikety, servírování i o přípravě pokrmů s vínem. 148 stran, cena 149,- Kč tuto publikaci lze objednat zde

Bulharská vínaIvanka Berovská, Kiril BerovskiVydavatelství GradaŠumivá vína a brandyLibor ŠevčíkVydavatelství Grada
Kniha čtenáře seznamuje s pěstováním vinné révy a výrobou vína v zemi, která patří mezi významné producenty kvalitních vín. Vinohradnictví a vinařství v Bulharsku má hluboké kořeny sahající až do antických dob. V současné době je zde obhospodařováno 160 000 ha vinic. Využívají se tu zkušenosti předních světových výrobců, zejména francouzských firem, a vyráběná vína jsou konkurenceschopná na trzích západní Evropy. V úvodní části se autoři věnují tradici a současnosti bulharských vín, jejich kategorizaci a klasifikaci podle bulharských zákonů, charakteru bulharských odrůd révy, technologii výroby. Těžiště knihy je pak v kapitolách představujících jednotlivé vinařské oblasti, spolu s doporučením, která vína stojí za pozornost. Samostatná kapitola je věnována vínům dováženým do ČR. Text doprovázejí černobílé a barevné fotografie. Po úspěšném vydání knih Bílá vína a Červená vína pokračuje Libor Ševčík ve svém Hledání pravdy o víně dílem třetím věnovaným vínům šumivým, speciálním a vinným destilátům. Světem příjemných bublinek provede čtenáře zkušený novinář a publicista, v současné době šéfredaktor časopisu Labužník, s kterým se dostaneme až k prapůvodu oblíbeného šampaňského v klášterních sklepeních v Champagni. Kniha obsahuje tajemství technologie výroby nejlepších fortifikovaných vín i vinných destilátů. Čtenáři nezůstane ani utajen prazáklad nejjemnějších francouzských koňaků. Paleta vůní, chutí a radostných požitků tak v třetím dílu volné série Hledání pravdy o víně dostává nové netušené, zářivé a svůdné barvy.

168 stran, cena 129,- Kčtuto publikaci lze objednat zde

134 stran, cena 129,- Kč tuto publikaci lze objednat zde
KoktejlyMiloslava KelblováVydavatelství GradaVína, likéry, destilátyRadek TrnkaVydavatelství Grada
Nové recepty stále oblíbených míšených nápojů řadí autorka, známá barmanka, podle základní ingredience, jež určuje výslednou chuť nápoje – akvavit, becherovka, calvados, fernet atd., což umožňuje snadnou orientaci v knize. Samozřejmostí jsou kapitoly o přípravě barového pracoviště i potřebných pomůckách, o základních surovinách, servisu, vhodném skle apod.Jak napovídá podtitul knihy, autor se pokouší poodhalit tajemství výroby vín, likérů a destilátů. V publikaci se seznámíte s jednotlivými druhy bylinek používaných při výrobě alkoholických nápojů, jejich chuťovými vlastnostmi a účinky na lidský organismus. Nedílnou součástí knihy jsou i recepty na jednotlivé likéry a ovocná vína. Zařazeno je také šest stran barevné přílohy.
220 stran, cena 189,- Kčtuto publikaci lze objednat zde138 stran, cena 129,- Kčtuto publikaci lze objednat zde


DALŠÍ KNIŽNÍ TIPY tip pro labužníky tip pro zahrádkáře odborné publikace odborné publikace odborné publikace