Receptář pro předvánoční čas

Receptář pro předvánoční čas

ánoční perníčkybr/> 65 dkg hladké mouky, 3 velká vejce, 22 dkg moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 6 dkg másla nebo Hery, 4 lžíce medu, 1 vrchovatá lžička sody bicarbony, 1 1/2 – 2 lžičky mletého koření (skořice, hřebíček, anýz), další hladká mouka na vyvalování, ztužený tuk a hrubá mouka na plech.Jedno...


Vánoční perníčky
65 dkg hladké mouky, 3 velká vejce, 22 dkg moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 6 dkg másla nebo Hery, 4 lžíce medu, 1 vrchovatá lžička sody bicarbony, 1 1/2 – 2 lžičky mletého koření (skořice, hřebíček, anýz), další hladká mouka na vyvalování, ztužený tuk a hrubá mouka na plech.


Jedno vejce rozšleháme se 2 lžícemi mléka a necháme stát, aby opadla pěna. Ještě na plechu horké perníčky touto směsí potíráme štětcem nebo mašlovačkou. Vejce musí na pečivu ihned zaschnout. Pak perníčky klademe na rovnou plochu. Po vychladnutí je zdobíme tzv. kornoutkovou technikou. Uděláme si kornoutek ze svačinového papíru nebo vezmeme mikrotenový sáček a ustřihneme mu špičku. Ty pak naplníme polevou.

Poleva ke zdobení kornoutkem
1 bílek, 2 lžičky citrónové šťávy, 15 - 20 dkg moučkového cukru, špetka solamylu.

Všechny přísady dáme do misky a třeme vařečkou až do přiměřené hustoty. Tu si musíme vyzkoušet. Řídká poleva jen těžce naplňuje naše požadavky na zdařilou malbu, hustou se dobře maluje, ale zase může lehce opadat.

Staročeské pečivo na stromeček (dle receptu z počátku 20. století)
Utluc půl kila cukru s vanilkou, jemně prosij a tři asi půl hodiny v míse se sedmi žloutky. Do upěněného přidávej tuhý sníh ze sedmi bílků a půl kila mouky, obé po lžících, k posledu pak deset gramů drasla, hodně těsto promíchej a nech 24 hodin v chladném místě odležeti.


Oblíbený býval také marcipán, který se po staročesku pekl z žitné mouky.

Marcipán
28 dkg cukru, 3 vejce, 1 lžíce medu, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého řebříčku, 1/2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry, 1/2 dkg amonia a 40 dkg žitné mouky.

Nejprve rozetřeme cukr s vejci a medem. Přidáme lžíci karamelu, nebo z cukru odebereme 2 lžíce a ty upražíme do hněda, aby bylo těsto tmavší. To vše smícháme, přidáme koření, amonium a posléze zapracujeme postupně žitnou mouku. Těsto hodně propracujeme, rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na povoskovaném plechu v mírné troubě. Po vychladnutí můžeme zdobit bílkovou polevou.

Oblíbené bývalo též lehké sněhové pečivo, které se stříkalo kornoutkem na vymazaný plech a sušilo se ve velmi mírné troubě.

-daš-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: <a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/rekonstrukce-kuchyne-578">rekonstrukce kuchyně</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchyne-6">kuchyně</a>.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Návrh a výroba kuchyňské linky, Skleněný obklad na záda kuchyně.