Vánoční perníčky 65 dkg hladké mouky, 3 velká vejce, 22 dkg moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 6 dkg másla nebo Hery, 4 lžíce medu, 1 vrchovatá lžička sody bicarbony, 1 1/2 – 2 lžičky mletého koření (skořice, hřebíček, anýz), další hladká mouka na vyvalování, ztužený tuk a hrubá mouka na plech. Poleva ke zdobení kornoutkem 1 bílek, 2 lžičky citrónové šťávy, 15 - 20 dkg moučkového cukru, špetka solamylu. Všechny přísady dáme do misky a třeme vařečkou až do přiměřené hustoty. Tu si musíme vyzkoušet. Řídká poleva jen těžce naplňuje naše požadavky na zdařilou malbu, hustou se dobře maluje, ale zase může lehce opadat. Staročeské pečivo na stromeček (dle receptu z počátku 20. století) Utluc půl kila cukru s vanilkou, jemně prosij a tři asi půl hodiny v míse se sedmi žloutky. Do upěněného přidávej tuhý sníh ze sedmi bílků a půl kila mouky, obé po lžících, k posledu pak deset gramů drasla, hodně těsto promíchej a nech 24 hodin v chladném místě odležeti. Marcipán 28 dkg cukru, 3 vejce, 1 lžíce medu, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého řebříčku, 1/2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry, 1/2 dkg amonia a 40 dkg žitné mouky. Nejprve rozetřeme cukr s vejci a medem. Přidáme lžíci karamelu, nebo z cukru odebereme 2 lžíce a ty upražíme do hněda, aby bylo těsto tmavší. To vše smícháme, přidáme koření, amonium a posléze zapracujeme postupně žitnou mouku. Těsto hodně propracujeme, rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na povoskovaném plechu v mírné troubě. Po vychladnutí můžeme zdobit bílkovou polevou. Oblíbené bývalo též lehké sněhové pečivo, které se stříkalo kornoutkem na vymazaný plech a sušilo se ve velmi mírné troubě. -daš-