Vánoční tvorba a supervánočka

Vánoční tvorba a supervánočka

Komu nejsou dost dobré koupené skleněné koule na stromeček a přece tomuto typu zdobení dává přednost před přírodními ozdůbkami, má možnost koupené ozdoby dotvořit. Chce to jen trochu šikovnosti, aby si dílo nerozbil. Ozdoby výtvarně dotvořené Jednou z možností dozdobení jednobarevných vánočních koulí je jejich...

Komu nejsou dost dobré koupené skleněné koule na stromeček a přece tomuto typu zdobení dává přednost před přírodními ozdůbkami, má možnost koupené ozdoby dotvořit. Chce to jen trochu šikovnosti, aby si dílo nerozbil.

Ozdoby výtvarně dotvořené
Jednou z možností dozdobení jednobarevných vánočních koulí je jejich tečkování barvami na sklo. Výsledkem budou jakési pointilistické ozdoby – barevné body skládáme do řádek i vlnovek podle fantazie.

Dalším nápadem je vyrobit koule plastické. Opět použijeme ozdoby jednobarevné, na které lepíme jemné korálky – takzvanou sekanou bižuterii; jsou to ty jemné korálky vypadající jako válečky. (Kulaté korálky by nedržely, použijeme proto plošší a delší).

Svérázná krása bez lesku
Zkusit si můžeme vyrobit vysoce působivé ozdoby na stromeček, jejichž efekt nebude v tomto případě spočívat v zářivém lesku, ale v tom, že budou výjimečné. Každá návštěva je určitě bude zkoumat zblízka, ale málokdo pozná, z čeho jsou. Vtip spočívá v prostém nalepení tenkých dlouhých plátků březové kůry na skleněné (ale lépe lehoučké plastové) koule. Výsledek bude zajímavý – březová kůra ve výsledném efektu vytváří barevnou škálu od valérů jemně růžové přes odstíny hnědé a béžové až po bílou.

A vracíme se opět k pečení…
K lepšímu dáváme ještě recept na voňavou vánočku, ve které se snoubí mnoho lákavých vůní a která si nezadá s klasickou jemnou vánoční štólou. Suroviny si připravíme pečlivě, protože každá z nich má svoje důležité místo!

Na dvě vánočky potřebujeme: 750 g mouky (hladké nebo půl napůl hladké a polohrubé), 85 g droždí (to jsou dvě kostičky), 200 g rozpuštěného tuku (másla, rostlinného másla, či kvalitního tuku na pečení), 125 g pískového cukru, asi 130 ml vlažného mléka, 2 vejce, 1/2 lahvičky mandlové tresti, 3/4 - 1 lahvičku rumové tresti, lžičku muškátového květu, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 300 g rozinek, 150 g korintek, 100 g citronátu, 150 g mletých mandlí (kdo má rád, může dát místo strouhaných mandlí mandle na jemno sekané), 100 g kandované pomerančové nebo míchané citrusové kůry).

Do velké mísy si připravíme mouku, do důlku uprostřed dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a přilijeme vlažné mléko. Zahřejeme si troubu na 40 až 50 oC. Těsto zamícháme a dáme kynout do trouby asi na čtvrthodinu. Pak k těstu přidáme rozehřátý tuk, zbytek cukru,
vejce a doléváme mléko tak, abychom vypracovali hladké a nelepivé těsto. Teď dobře hněteme, dáme si záležet několik minut. Poté přiléváme tresti a přidáme koření, rozinky a korintky (předem je omyjeme a osušíme na teple), mandle, citronát a kandovanou kůru. Promícháme a dáme opět kynout; když je objem zhruba dvojnásobný, lehce prohněteme a upleteme vánočky. Dva plechy s vánočkami vložíme do trouby (stále 50oC) ještě dokynout. Potom pečeme 45 - 60 minut při teplotě kolem 170 - 190 oC. Když upečené vánočky vytáhneme z trouby, potřeme je dobrým rozpuštěným máslem a sypeme moučkovým cukrem.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Skleněný obklad na záda kuchyně, návrh a výroba kuchyňské linky.