Pro amatérského barmana je konec roku požehnaným obdobím, kdy se může vydovádět a předvést svoje umění v kruhu rodiny i nedočkavých přátel. Ten, kdo propadl kouzlu přípravy koktailů, se na konec roku důkladně připravuje – doplňuje sortiment nápojů, posuzuje novinky a vybírá a nakupuje… Máme-li takového nadšence – barmana ve svém okolí, překvapme jej vánočním dárkem ve stylu jeho hobby. Můžeme tak přispět k pestrosti jeho výrobků. Jak se ale nesplést a vybrat trochu fundovaně? Když máme chuť darovat láhev, neuděláme chybu, sáhneme-li po takové, jaká se používá v koktailech jako báze neboli základ. Báze je to, co propůjčuje koktajlu základní tón a její obsah činí více než polovinu celkového množství koktailu. Darovat tak můžeme kvalitní vodku, whisky, gin, koňak či brandy nebo tequilu. Jako modifikátor chuti se v koktajlu uplatňuje často vermut – také se nespleteme, když jej darujeme i našemu amatérskému barmanovi. Radost mu ale určitě uděláme i sadou cukrových sirupů s rozličným příchutěmi. Obdarovat barmana můžeme užitečnými drobnostmi, které se v baru stále potřebují: mohou to být barmanské míchací lžičky s malou ploškou, kleště na led, vývrtka, barmanské nožíky či nástroj na vyříznutí spirálově stočené kůry citrusů, hodí se i tvořítka na výrobu kostek v mrazničce. Zvolit můžeme kovové formičky na větší kostky s ostrými hranami, ale i plastové sáčky na výrobu menších oblejších tvarů i ledových kuliček. Přivítány budou určitě i sklenky - nejlépe sada klasických old fashioned nebo universální highball glasses. Z dalších užitečných věcí to může být elegantní servírovací tác nebo set tácků pod sklenky s koktailovými ubrousky. Darovat můžeme také praktickou knihu – příručku barmana nebo almanach koktailů. Ale teď už si namíchejme jednoduchý přátelský koktail: Friend coctail Vezmeme 2/5 vermutu, 1/5 absinthu, 2/5 malinové šťávy. Vše dáme na led do šejkru, dobře protřeseme a nalijeme do sklenky. Závěrečnou tečkou bude jeden střik z čerstvého citronu. -ag-