Dva dny před Štědrým dnem zbývá ještě doma všechno dokrášlit a celkově doladit. Stromeček, jmelí, poslední dárky... Pokud si ještě nedáme pokoj s pečením a chceme udělat nějakou tu domácí sladkost navíc, co třeba sáhnout po tradičním marcipánovém pečivu? Domácí marcipán Rozemeleme v elektrickém mlýnku 250 g mandlí, nebo použijeme koupené mleté mandle. Smícháme 125 g moučkového cukru a 125 g krupicového cukru, k tomu přidáme mleté mandle a 2 bílky. Vypracujeme hladkou hmotu, obarvit ji můžeme potravinářskými barvami a tvoříme různé tvary. Starodávný marcipán V jednom starém receptu je poměr surovin trochu jiný: 300 g strouhaných mandlí, 450 g cukru, 4 bílky a špetka citronové kůry. Vše opět promícháme, případně obarvíme a na pečicí papír tvoříme z hmoty různé tvary. Ve středně horké troubě necháme ožehnout do zlatožluta, vyjmeme a pomažeme cukrovým sirupem. Necháme chladnout alespoň 1,5 hodiny, načež sejmeme z papíru a dáme na mísu. Nebo máme naopak pečení už dost, ale o svátcích možná přijde k chuti úplně jiný, rychle připravený horký moučník – smažené ovoce. Smažený ananas a banány Na méně obvyklý dezert si připravíme následující suroviny: 4 menší banány, 2 lžíce citronové šťávy, 4 kolečka kompotovaného ananasu, 100 g tekutého medu, 30 g sezamových semínek, olej na smažení. Těstíčko: 50 g hladké mouky, 75 g škrobové moučky, 1 lžička cukru, 1 lžička kypřicího prášku, 1 lžička oleje, 100 ml vody, 1 bílek. Nejprve si připravíme těstíčko. Všechny suroviny spolu důkladně promícháme a necháme 30 minut odpočívat. Ovoce si připravíme následně: kolečka ananasu osušíme od šťávy, banán nakrájíme na čtvrtiny a pokapeme citronovou šťávou. Ananas rozkrojíme na čtvrtiny nebo na půlky, smažit ale můžeme také celá kolečka. Smažíme v silné vrstvě dobrého oleje asi 4 minuty. Hotové ovoce namáčíme v rozehřátém medu a posypeme sezamovými semínky. Podáváme na bílém porcelánu s podloženým tmavozeleným papírovým ubrouskem, do kterého se vsákne přebytečný olej. Náladu dodá rozsvícená svíčka a snítka jmelí na stole. -ag-