Předkrm nezbytnou součástí dobrého jídla

Předkrm nezbytnou součástí dobrého jídla

Mnozí labužníci říkají, že předkrm je jakýmsi úvodním impulsem, bez něhož se nemůže chuť náležitě rozvinout. Většina lidí si však v běžném každodenním shonu na jejich existenci ani nevzpomene. Kajícně si musíme přiznat, že jíme v chvatu a v polední pauze vezmeme zavděk tím, co nám nabídne lahůdkářství či nějaké...

Mnozí labužníci říkají, že předkrm je jakýmsi úvodním impulsem, bez něhož se nemůže chuť náležitě rozvinout. Většina lidí si však v běžném každodenním shonu na jejich existenci ani nevzpomene. Kajícně si musíme přiznat, že jíme v chvatu a v polední pauze vezmeme zavděk tím, co nám nabídne lahůdkářství či nějaké rychloobčerstvení. O víkendech sice vypadá naše stravování o něco lépe, ale jsme většinou rádi, když se zmůžeme na klasický oběd s polévkou, případně s nějakým dezertem a kávou v jeho závěru. Kdo by se ještě dělal s předkrmem?

Ale pozor, pak přijdou narozeniny, svatba, Velikonoce, Vánoce, momentálně Silvestr, případně nějaké slavnostnější setkání s přáteli, a v okamžiku, kdy si uvědomíme, že taková příležitost se bude odbývat především u plného stolu, je nám hned jasné, že předkrmu bychom se neměli vyhnout.

Jiný kraj, jiný mrav
Zkusme si vzít příklad třeba z Francie či z Řecka. Tam je úvodnímu pokrmu věnovaná náležitá pozornost. Často jeho místo zaujímají bohaté saláty, kde je sezónní zelenina doplněna ještě masem nebo rybami, případně mořskými plody. Lehce stravitelná a na pohled už lákavá jídla bývají doplněná nejrůznějšími čerstvými sýry a omáčkami.

V naší kuchyni jsme si už zvykli na určitý stereotyp – když předkrm, tak by to mohl být například chlebíček nebo ruské vejce, případně vejce plněné, možná šunková rolka s křenovou šlehačkou – obligátní to úvod svatebních hostin. Ale zkusme pro jednou překvapit své hosty něčím novým a nápaditým. Což takhle vyzkoušet ruské pirožky, které můžeme lehce vyrobit nejen z kynutého, ale i z lístkového těsta, s nejrůznějšími náplněmi - klasickou masovou či rybí počínaje, přes zelnou a pohankovou až třeba houbovou konče.

Základní rozdělení předkrmů
Měli bychom vědět, že výběr odpovídajícího úvodního pokrmu je velmi delikátní věcí. Je třeba vzít v úvahu roční období, kdy se bude slavnost připravovat, věkové složení strávníků, další chody, s nimiž by měl být předkrm v určité harmonii, dostupnost a případně i cenu potravin, z nichž chceme vařit.

Pak už nezbývá, než si rozmyslet, jestli dáme přednost studenému předkrmu či teplému, případně můžeme připravit oba druhy a dát hostům vybrat.

Recepty aneb předkrmy s fantazií
Koktajl z tresčích jater
(studený předkrm)
10 – 15 dkg tresčích jater, 5 dkg sterilovaného celeru, 5 dkg sterilované kapie, 5 dkg sterilovaného hrášku, 2 vejce uvařená natvrdo, 8 dkg zakysané smetany, 2 lžíce kečupu, sladká i pálivá mletá paprika, pepř, sůl, špetka cukru, citrón, 4 malé listy hlávkového salátu.

Okapaná tresčí játra, celer a kapii pokrájíme na kostičky, vejce na větší kostky, případně je protlačíme sítem na krájení vajec. Přidáme okapaný hrášek a vše rozdělíme do čtyř koktajlových sklenic, které jsme nejprve vyložili listy salátu. Zakysanou smetanu smícháme s kečupem, kořením, solí, cukrem a citrónovou šťávou. Touto směsí pak obsah sklenic zalijeme. Na okraje pohárů zavěsíme dílky citrónu a podáváme se lžičkami na dezertních talířcích spolu s banketovými rohlíčky.

Ovocný salát s telecím masem (studený předkrm)
15 dkg banánů, 15 dkg ananasu (konzervovaného), 10 dkg mandarinek, 10 dkg pečeného telecího masa, 5 dkg zakysané smetany, 5 dkg bílého jogurtu, 5 dkg šlehačky.

Pečené telecí maso nakrájíme na malé plátky. Stejně tak upravíme oloupaný banán, mandarinky a ananas. Smetanu nalijeme do mísy, osolíme, vmícháme do ní jogurt a zlehka smísíme s našlehanou šlehačkou. Do této směsi vložíme maso i ovoce a vše lehce promícháme.

Salát můžeme podávat v pohárech dobře vychlazený, nebo s ním lze plnit šunkové či sýrové závitky.

Křupavé chlebíčky Lucette
2 syrová kuřecí játra, 3 sardelky, stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, tymián a pepř.

Směsí potřeme plátky bílého předem opečeného chleba. Nakonec chlebíčky dáme na malou chvíli zapéci do trouby.

-daš-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Kuchyňská linka na míru, kuchyňská linka na zakázku.