Jak se v nejbujarejší noc roku neunavit případně nezničit alkoholem – na to může být rad mnoho, ale záležet bude jen na nás. Zůstat u krátkých drinků a jinak se držet nealkoholických nápojů? Dodržovat starou zásadu a míchat alkohol co nejméně? Vyhnout se sladkým koktailům a drinkům obecně? A také nepít víno „ po starším českém způsobu“ tj. otevřít láhev, kdy jídlo je jen nedůležitým doplňkem. Naopak pochutnat si na dobře vybraných a doplňujících se gastronomických lahůdkách doplněných dobrým a k jídlu ladícím vínem. „Šampus“ – synonymum Silvestra Králem večera bude určitě šumivé víno. Někdo si šetří nevzácnější láhev – třeba pravé šampaňské na půlnoční přípitek, ale bublinky můžeme vychutnávat v uměřeném množství celou noc. Koktailem, který nás osvěží, je krásně žlutá Mimóza, kterou si vychutnáme ze štíhlé flétny. Budeme potřebovat jen 12 cl chlazeného šampaňského a 8 cl čerstvé pomerančové šťávy z chlazených pomerančů; žádný led! Do flétny nalijeme džus a opatrně po stěně dolijeme víno. Podáme s brčkem nebo lžičkou, kterou se nápoj promíchá. Jednoduché a tradiční Proč poslední noc roku třeba nezkusit opravdovou lehkou klasiku a nespojit chuť šampaňského a čerstvých jahod? Může být něco lehčího a delikátnějšího? A říznější chuti po půlnoci… Namíchat si můžeme i Bloody Mary s klasickou vodkou, ale také s ginem místo ní – připravíme ji z 9 cl ginu, 18 cl rajské šťávy, tabasca, worcesterové omáčky, s pepřem solí a celerovou solí. Do míchací sklenky na kostky ledu dáme gin i ochucovadla a zamícháme. Dolijeme tomatovou šťávu a opět zamícháme. Přes sítko nalijeme do sklenky. A tomu, kdo potřebuje peprnější chuti, třeba hlavně třeba k ránu, namícháme koktail Bullshot z podobných ingrediencí jako předchozí recept. Potřebujeme 9 cl vodky, 17 cl bujónu, 1 cl citronové šťávy, worcesterovou omáčku, tabasco, celerovou sůl, sůl a pepř. Do šejkru napůl plného ledu dáme všechny suroviny. Důkladně protřeseme a nalijeme přes sítko do sklenky typu old fashioned. -ag-