Dnes nabízíme mikulášský koktajl mléčných receptů: něco studeného, něco horkého, něco zmrzlinového, něco mírně alkoholického. Děti na Mikuláše nemusíme nechat spořádat ve velkém čokoládu - můžeme ji kreativně použít třeba do mléčných koktajlů. A jaké na ně máme přesně použít mléko? Co nejlepší. Polotučné, nejlépe čerstvé (ne trvanlivé), a také čerstvě otevřené – myšleno ne z již otevřené lahve nebo krabice, kterou máme v chladničce. Z nápojů by zkrátka měla být cítit chuť a vůně čerstvého mléka. Pokud se v receptu objeví „vařící mléko“, je to mléko, které v určeném množství dáme do hrnečku a jakmile se přiblíží bodu varu (případně již vzkypí), rychle je odtáhneme z plotny a ihned použijeme podle návodu – vléváme pokud možno přes sítko. Jogurtové mléko s čokoládou Suroviny potřebné k přípravě jedné porce: 1 kelímek bílého jogurtu, 1 lžíce strouhané čokolády, 2 cl cukrového sirupu (lze nahradit lžící pískového cukru), 1/8 litru mléka nebo smetany (tučné nebo light). Příprava je jednoduchá: všechno dáme do mixéru a zapneme jej na maximum na jednu minutu. Na zahřátí si můžeme připravit voňavá horká mléka s různými příchutěmi, dosaženými příslušným cukrovým sirupem: Horké karamelové mléko 3 cl karamelového cukrového sirupu, 1 cl vanilkového cukrového sirupu, 15 cl vařícího mléka. Do silnější „varné“ sklenky nebo sklenky s kovovou objímkou nalijeme cukrové sirupy a dolijeme vařícím mlékem. Podáváme na tácku se lžičkou. Horké karibské mléko 3 cl kokosového cukrového sirupu, 1 cl čokoládového cukrového sirupu, 15 cl vařícího mléka. Příprava je stejná jako u předchozího karamelového mléka. Teď sáhneme do skupiny zmrzlinových punčů neboli sorbetů: Vanilkový punč s malinovým přelivem Na jeden pohár potřebujeme: vanilkovou zmrzlinu, 4 cl smetany ke šlehání (neušlehané), 4 cl malinové šťávy nebo sirupu, maliny na ozdobu. Vysoký silný pohár na nožce naplníme vanilkovou zmrzlinou – asi do půlky. Přilijeme smetanu a malinovou šťávu. Můžeme vše promíchat, nebo promícháme jen zmrzlinu se šlehačkou a vzniklou hmotu přelijeme malinovou šťávou. Zdobíme malinami. Chuťově zajímavé jsou také mléčné horké punče (milk punchs): Mléčný punč Na jednu porci potřebujeme: 2 cl bílého punče, 1 cl cukrového sirupu, 15 cl vařícího mléka. Do varného poháru nalijeme sirup, vařící mléko a punč. Zamícháme a podáváme se lžičkou. Variantou může být mandlový punč, když místo cukrového sirupu dáme 2 cl mandlového cukrového sirupu. -ag-