Bronzovou neděli máme za sebou. Odtrhněme chvíli zrak od regálů s dárky a zamysleme se nad tím, jak vyzdobit vánoční kuchyni. Velmi lákavě nyní vypadají všechna květinářství se svou typicky předvánoční nabídkou. Zářivé chryzantémy už vystřídaly červenozelené vánoční hvězdy a vánoční kaktusy se záplavou červených a růžových poupat. Jsou to zároveň květiny vánoční i tak trochu „kuchyňské“ - patřící do centra všeho vánočního dění kolem jídelního stolu. Na slavnostním stole se vždycky dobře vyjímá nižší vánoční hvězda nebo bohatě kvetoucí vánoční kaktus. Pokud se rozhodneme koupit jej už teď, vybírejme menší poupata, jinak nám do Vánoc odkvete. Už nyní se snažíme také vybrat jeho umístění. Kaktus vyžaduje spíše chlad, ne velké teplo a je velmi citlivý na otáčení. Měl by stát natočený ke světlu pořád jednou stranou, jinak mu mohou opadat poupata. K Vánocům ale patří především vůně čerstvého jehličí, jejímž zdrojem může být jak velký vánoční strom, tak i malá jedlová větvička. Kytice namíchaná z borového, jedlového a smrkového chvojí může být velmi dekorativní stejně jako „živý“ stromeček v květináči. Ten nadělá hodně parády na balkoně nebo na terase před oknem, můžeme jej mít ale i přímo na stole v jídelně; sluší mu slaměné přírodní ozdoby, perníčky i marcipán. Pokud jsme úklid hodili tak trochu za hlavu a máme čas a chuť něco tvořit, možností je spousta. Líbí se nám třeba vánoční motivy na textilu, ale nesnášíme kýčovité vánoční ubrusy s pestrobarevným Santa Clausem na saních? Stačí bílý ubrus a barva na textil – a vyrobíme si vánoční ubrus vlastní. Podle šablony vytvoříme jednoduché motivy domečků, stylizovaných stromečků nebo sněhových vloček. Obdobně můžeme postupovat s bílými talířky a hrnečky a barvou na porcelán. Vytvořit na stole vánoční pohodu v zelené a červené můžeme ještě jednodušeji: na bílý ubrus dáme širokou červenou a zelenou stuhu, přidáme vánoční hvězdu ve stejných barvách a temně zelené a sytě červené ubrousky. Když stuhy, květinu i ubrousky koupíme už teď, převlékneme pak stůl do svátečního během jediného okamžiku! -ag-