Je sice hezké mít kuchyni plnou krásných a dokonalých hrnců a pánví s progresivními nepřilnavými povrchy, ale možná ještě důležitější je neponičit si je používáním nevhodného, starého a často ostrého kuchyňského náčiní. Zejména jde o různé staré ostré obracečky a velké vidličky, i začernalé dřevěné vařečky, kterých často máme plné kuchyňské zásuvky a občas je ještě použijeme, ačkoliv takové šetření rozhodně není na místě. Nemělo by také smysl nakoupit mnohakusové sady drahých hrnců a pekáčů za desetitisíce korun, když by se v nich potom míchalo jednou starou vařečkou. Není problém najít si v obchodech podle svého vkusu celé sady krásného náčiní vyrobeného z ušlechtilých materiálů. Vybírat bychom měli podle následujících kritérií, kterými by měly v zásadě být: nezávadnost, praktičnost, pěkný design a také specializované použití – na co konkrétně je ten který kus náčiní určen. Náčiní by mělo být zaprvé nové – tedy hygienicky nezávadné, z ověřených materiálů. Nezávadnost spočívá právě v optimálně vybraném materiálu, ale také v dokonalém a bezproblémovém spojení případných dvou či více použitých materiálů. Náčiní nesmí mít žádné spáry a vlasové skuliny, které by se nedaly vymýt a kde by se usazovaly nečistoty. A ještě pokud jde o dřevo – s vařečkami a kvedlačkami je to jako s dřevěnými prkénky, které jsou už také nahrazovány ve velké míře sklokeramickými či plastovými deskami. Dřevěná vařečka nesnáší vodu, musí se dobře vysušit a navíc jejím záporem je to, že do sebe nasává pachy vařených jídel – zejména česnek a cibuli. U moderních materiálů tohle odpadá – navíc je můžeme dát do myčky. Dřevěná prkénka a vařečky tak spíše zaujímají místo dekorace v rustikálně pojaté kuchyni. Moderní kuchyňské náčiní dále musí být doporučené k použití na ten který speciální povrch nádobí. Dalším požadavkem je také širší specializace náčiní – neměla by to být jen obracečka a vařečka, ale nabízejí se nám celé rozličné sady náčiní. Je fakt, že nejvíce využívána je právě plochá obracečka pokud jde o smažení a jinou přípravu jídel na pánvích a dále velká vidlička – k napichování masa a brambor. Z čeho všeho konkrétně můžeme vybírat, na to se už podíváme příště. -ag-