Kuchyňské náčiní dnešní doby

Moderní kuchyňské náčiní většinou můžeme koupit v kombinacích různých materiálů. Kombinována tak bývá nerezová ocel, speciálně upravené dřevo i plast. Není to ovšem jen tak nějaký plast – jedná se o speciální termoplastický materiál určený pro použití v horkém prostředí. Z tohoto materiálu bývá rukojeť a pracovní...

Moderní kuchyňské náčiní většinou můžeme koupit v kombinacích různých materiálů. Kombinována tak bývá nerezová ocel, speciálně upravené dřevo i plast. Není to ovšem jen tak nějaký plast – jedná se o speciální termoplastický materiál určený pro použití v horkém prostředí. Z tohoto materiálu bývá rukojeť a pracovní plocha, osa obracečky bývá kovová.

Další možností je pořídit si náčiní v provedení z jediného materiálu – většinou jsou to odlitky právě z termostatických plastů. Vařečky, obracečky, naběračky, vidličky a nejrůznější lžíce bez problémů a jakýchkoliv deformací vydrží práci v rozpáleném oleji a podobně – nezničí ani nepoškodí je teploty do 220oC. Samozřejmě zároveň odpadá ten problém, že bychom se o ně mohli spálit.

Každý povrch dnešních pánví je trochu jiný – materiály jsou rozličné a velmi různé kvality; od „obyčejného“ nepřilnavého povrchu až po ten nejdokonalejší. Každého se také můžeme dotýkat jiným druhem náčiní. Dá se říci, že čím kvalitnější je povrchová úprava pánve, tím hůře se dá poškodit. Ty nejdokonalejší nepřilnavé povrchy by neměla už poškrábat ani vidlička. Držíme se proto vždy návodu a doporučení u každé nově koupené pánve. (Poznámka: pánev by samozřejmě měla mít značku výrobce, garanci a návod k použití – tedy měli bychom kupovat i zde kvalitní zboží!)

Navíc si můžeme ještě koupit specializované náčiní k jednotlivému speciálnímu nádobí podle světových kuchyní. Tak například k pánvi wok je to speciálně uzpůsobená vařečka a drátěná naběračka, k vaření po italsku zase využijeme naběračku s výraznými zuby na okrajích – k bezpečnému nabrání a zároveň odkapávání špaget.

Sady kuchyňského náčiní jsou nejen funkční, ale také dokonalé vzhledově. Dávno je tedy už neschováváme v zásuvce, ale máme je zavěšeny na stěně jako organickou součást vzhledu naší kuchyně. I způsob zavěšení by měl být stylový – máme-li náčiní s kombinací dřeva, umístíme je na dřevěnou poličku nebo závěsnou tyč, nerez náčiní zase nejlépe vynikne na věšáku drátěného programu.

A pokud jde o ceny, jsou velmi rozdílné - na jeden kousek náčiní v provedení „exclusive“ si připravme několik set korun, ve standardním provedení vystačíme i s desetikorunami.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme